Valvomisen sunnuntai  Pajurannan palvelutalo 18.11.2004

Virret: 148, 709, 151: 1-4, 610:5-9.

Evankeliumi: Matt. 25: 1-13

Jeesus puhui tämän vertauksen:
»Silloin taivasten valtakunta on oleva tällainen. Oli kymmenen morsiusneitoa, jotka ottivat lamppunsa ja lähtivät sulhasta vastaan. Viisi heistä oli tyhmää ja viisi viisasta. Tyhmät ottivat lamppunsa mutta eivät varanneet mukaansa öljyä. Viisaat sitä vastoin ottivat lampun lisäksi mukaansa öljyastian. Kun sulhanen viipyi, heitä kaikkia alkoi väsyttää ja he nukahtivat. Mutta keskellä yötä kuului huuto: 'Ylkä tulee! Menkää häntä vastaan!' Silloin kaikki morsiusneidot heräsivät ja panivat lamppunsa kuntoon. Tyhmät sanoivat viisaille: 'Antakaa meille vähän öljyä, meidän lamppumme sammuvat.' Mutta viisaat vastasivat: 'Emme me voi, ei se riitä meille kaikille. Menkää ostamaan kauppiailta.' Mutta kun he olivat ostamassa öljyä, sulhanen tuli. Ne, jotka olivat valmiit, menivät hänen kanssaan häätaloon, ja ovi suljettiin. Jonkin ajan kuluttua toisetkin saapuivat sinne ja huusivat: 'Herra, Herra, avaa meille!' Mutta hän vastasi: 'Totisesti, minä en tunne teitä.'
Jeesus opetti sekä huolellisuutta että huolettomuutta, mutta ei huolimattomuutta. Oikeastaan tämäkin raamatunkohta, joka puhuu huolehtimisesta, puhuu samanaikaisesti huolettomuudesta. Kuinka voi puhua yhtaikaa vastakkaiselta kuulostavista asioista? Jos kerron esimerkin, asia on helppo ymmärtää. Oikea huolehtiminen on sitä, että matkalle lähdettäessä pakkaa ajoissa tavarat, passit ja hammasharjat ja muut tarpeelliset tavarat. Varaa jo matkavaatteetkin vuoteen viereen, että voi ne aamulla pukea päälleen. Panee kellon soimaan riittävän ajoissa aamulla, Kun tämän on tehnyt, sen jälkeen voi olla huoleton. Voi nukkuakin. Kaikki on valmiina ja lähdön hetken koittaessa ei muuta kuin menoksi. Väärää huolettomuutta olisi se, että rupeaa vasta aamulla pakkaamaan ja huomaa, ettei passia löydy mistään tai ottaa kiireessä mukaan kyllä vanhentuneen passin, joka ei lentoasemalla kelpaakaan.

Silloin kun tärkeisiin asioihin varautuu ajoissa, on esimerkillisen huolellinen, mutta voi silti samalla olla ihan huoleton. Ei tarvitse jännittää, ehtiikö aamulla.

Jeesuksen opetus ei kylläkään ole tällaista arkipäivään liittyvä opetusta, mikä sekin olisi tarpeellista. Koulustahan se alkaa, että pitää oppia huolellisuus. Siitä annetaan oikein numero. Huolellinen oppilas tekee läksynsä hyvissä ajoin ja lähtee kouluun aamulla ajoissa. Hän varmistaa ehtimisensä sillä, että on pakannut jo illalla tavarat reppuun. Kun minä kävin koulua, laittoi vahtimestari ulko-oven lukkoon vähän vaille kahdeksan. Myöhästyjä ei voinut siis hiljalleen hiipiä paikoilleen koulun aamuhartauden aikana, vaan vähänkin myöhästyttyään, hän myöhästyi paljon. Ovi avattiin vasta aamuhartauden jälkeen. Tämä ei siis ollut viimeinen tuomio, jolloin ovea ei enää myöhästyvälle avata, vaan pelkkää harjoitusta elämää varten, jolloin myöhästymiset voivat olla kohtalokkaita.

Aika moni myöhästyy talveen varautumisessa. Keväällä ei ole mitään kiirettä vaihtaa kesärenkaita, mutta autas syksyllä, kun pitäisi vaihtaa ne talvirenkaat ennen liukkaiden tuloa, niin odotellaan vain, että kunhan ne liukkaat tulevat. Mutta silloin on jo myöhäistä ja kohtalokkaan myöhäistä, ainakin jos sattuu kuolemaan johtava onnettomuus. Niin että ajoissa pitäisi varautua.

Näitä esimerkkejähän kyllä riittäisi, mutta mihin asiaan Jeesus kehottaa varautumaan ajoissa? Tulemiseensa, toiseen tulemiseensa. Siihen yhdistyy jotenkin koko maailmanajan loppu. Kun Kristus tulee takaisin omansa noutamaan, silloin pitää olla valmis. Mitä sitten pitää tehdä ollakseen valmis? Meinasin sanoa, ettei siihen ainakaan passia tarvita, mutta kyllä sitäkin kielikuvaa on käytetty uskonelämän hoitamisesta. Paavo Ruotsalainen kyseli tiettävästi sielunhoitoasiakkailtansa: ”Onko passi kunnossa?” Se tarkoitti: ”Oletko valmis, jos viimeinen hetkesi koittaa”?

Itse asiassa tämä valvomisen eli huolehtimisen kysymys ei ole mikään kovin kummoinen. Se tarkoittaa vain yksinkertaisesti uskonelämän hoitamista. ”Olla lampussa öljyä” tarkoittaa sitä, että uskonelämää on hoidettu. On käyty kirkossa ja seuroissa, on luettu Raamattua ja rukoiltu, on tunnustettu synnit ja vastaanotettu anteeksianto. Mutta ei saisi jättää kovin pitkiä tilivälejä, varoittivat entiset heränneet. Kerran vuodessa ja kerran kuukaudessa ovat liian pitkät tilivälit. Lutherin mukaan uskonelämää tulee hoitaa päivittäin. Hän kirjoittaa Vähässä Katekismuksessa: ”Meissä oleva vanha ihminen on jokapäiväisessä katumuksessa ja parannuksessa upotettava ja sen on kuoltava kaikkine synteineen ja pahoine himoineen, sen sijaan on joka päivä noustava ylös uuden ihmisen, joka elää vanhurskaudessa ja puhtaudessa iankaikkisesti Jumalan edessä.” Tällaisen päivittäisen uskonharjoituksen ei tarvitse olla pingoittunutta. Joskus se voi mennä sellaiseksi. Kerrotaan montanolaisesta lahkosta, jonka jäsenet varhaiskirkon aikaan lopettivat työnteon ja normaalin elämän, ja ajankohtia laskien kokoontuivat 200-luvulla Pepuzan kylään pitkissä valkeissa paidoissa odottamaan Kristuksen tuloa.  Sama kuvio toistui 1800-luvulla, kun adventistit laskivat Kristuksen tulon ajoittuvan lokakuun 22. pvään 1844. Jehovan Todistajat ovat myös moneen kertaan laskeneet Kristuksen tuloa ja keksineet viivästyneelle tulolle mitä mielikuvituksellisimpia selityksiä, kunnes he viimein ilmoittivat luopuvansa ennustamisesta.

Muutenkaan uskonharjoituksesta ei kai ole syytä tehdä sotilaallisia hengellisiä harjoituksia, mitä katolisessa luostarihurskaudessa on tavattu. Joka päivä ja ilta voi vain jättää itsensä Jumalan huomaan ja pyytää anteeksi rikkomuksiaan läheisiltään ja Jumalalta. Seurakuntayhteyttä on tietysti hoidettava ja käytävä kirkossa. Vanhaksi ja sairaaksi tultuaan voi pyytää pappia tuomaan ehtoollisenkin sairasvuoteen ääreen. Siten hoidetaan uskonelämää. Hyväksi ihmiseksi ei tarvitse tulla, mutta armoa kaipaavaksi kyllä.

Ymmärtäväinen kristitty on sellainen, joka on aina valmis omaan ja maailman viimeiseen päivään eikä siis laiminlyö maallisia velvollisuuksiaan. Paavalikin sanoi hurmahenkisille tessalonikalaisille, että ”joka ei työtä tee, sen ei syömänkään pidä.” Joka on selvittänyt välinsä Jumalan kanssa, voi myös käydä uneen turvallisesti. Hengellisessä asiassa ei tarvita edes herätyskelloa, uuteen aamuun ei tarvitse nousta ennen luonnollista heräämistä hengellisillä perusteilla. Sitten kun herää, voi taas kiittää Jumalaa uudesta päivästä ja siitäkin, että Jumala on antanut tämän uuden päivän. Ja voi pyytää, että Jumala alkavana päivänä varjelisi kaikesta pahasta ja varjelisi synnin teille joutumisesta.  Kun on hoitanut välinsä Jumalan kanssa kuntoon, voi nukkua rauhassa ja elää jännittämättä. Silloin vapautuu voimia lähimmäisen rakkauteen ja elämäntyön suorittamiseen. Tällaisen kristityn elämää kuvaa rukoilevaisjohtajan sana: Käsi aurassa, sydän taivaassa.

 

Herra, meidän Jumalamme. Sinä olet ilmoittanut meille Raamatussa
myös lopun ajan tapahtumista. Vahvista meitä Hengelläsi, niin ettei Kristuksen tulon odotus herätä meissä pelkoa tai kahlitse toivottomuuteen.
Lahjoita meille luja usko siihen, ettei mikään voi erottaa meitä rakkaudestasi, joka on tullut ilmi Kristuksessa Jeesuksessa.
Tätä rukoilemme hänen nimessään.

Etusivu    Helluntaijakso