Seniorirakkauden huoltokirja

Elisabeth Falck & Paula Ruotsalainen: Uusi suhde. Rakkaus kypsässä iässä. Viisas elämä 2022. 219 s.

Joka viides kaikista avioliitossa olevista 50-69 vuotiaista miehistä ja naisista oli vuonna 2019 naimisissa uuden puolison kanssa. Uudelleen avioituminen on siis niin yleistä, että melkein jokaisen sukulais- tai ainakin ystäväpiirissä on uudelleen avioituneita. Tämä avioliitto-opas on kirjoitettu sekä avioeroon päätyneille että kuoleman kautta puolisonsa menettäneille. Syy uuden avioliiton solmimiseen on näillä kahdella joukolla erilainen, mutta lopputulos samanlainen, uusi parisuhde. Lähtökohtaisesti tässä kirjassa sillat taakse on poltettu. Hoidettavana on uusi suhde. Eksä on takana, mutta ei häntäkään voi kokonaan sivuuttaa. Kirjoittajina on avioeroon päätynyt perheneuvoja ja elämänkumppaninsa kuoleman johdosta menettänyt psykoterapeutti. Monessa voi herättää ihmetystä, kuinka eronnut voi toimia perheneuvojana. Taluttaako sokea näkeviä? No, elämä ei ole ihan näin yksinkertaista. Eron kokenut on kantapään kautta käynyt läpi eroprosessin, sen syyt ja seuraukset. Tuskin hänen tarkoituksenaan on opettaa ketään eroamaan, mutta hän tuntee eroon ja uuden suhteen solmimiseen liittyneet ongelmat.

Perheneuvonnan yleinen ongelma lienee kuitenkin se, että perheneuvonta ei onnistu eron partaalla olevia yhdistämään takaisin. Neuvonnan jäljellä olevaksi tarkoitukseksi jää siis opastaaa eron toteuttaminen niin, että siitä koituu mahdollisimman vähän traumoja osapuolille ja heidän jälkikasvulleen. Aika usein eron aiheuttaa uusi rakkaus. Perheneuvonta ulottuu olosuhteiden pakosta eron aiheuttamien vahinkojen minimoimiseen ja uuden suhteen tuottamien ongelmien käsittelyyn. Perheneuovojien opastusta täydentävät haastattelurepliikit, jotka heijastavat monipuolisesti eron kokeneiden omakohtaisia kokemuksia.

Uuden avioliitton solmiminen tapahtuu usein siinä iässä, kun suhteesta syntyneet lapset ovat jo jättämässä lapsuutensa kodin. Syntyy aika monimutkainen yhtälö, kun kuvaan tulevat aikuiset tai aikuistumassa olevat lapset ja ehkä heidän perheensäkin. Lasten on usein vaikea hyväksyä vanhempansa uusi avioliitto(tai -suhde). Lapsia ei voi pakottaa hyväksymään uusi suhde. Tähän pitää totutella pitkällä aikavälillä. Uusi kumppani ei voi korvata vanhempaa, jonka lapsi on menettänyt. Uusi suhde tasapainoilee kahden voiman välillä, uuden ihastuksen tuottaman mielenkiinnon ja lasten aiheuttaman kapinan välillä. Kaiken kaikkiaan on selvää, että uusi suhde ei ole helppo asia. Ongelmiin on varauduttava. Uutta suhdetta ei pidä perustaa pelkän tunnelatauksen perusteella. Järkeäkin tähän tarvitaan. Nykyään kumppanin etsintä näyttää kasautuvan nettideittailuun. Kirjassa kuvataan nettideittailun ongelmia, mutta pitää sitä hyvin ymmärrettävänä nykyaikaisena keinona etsiä uutta kumppania.

Aikuisten rakkaus on omalla tavallaan erilaista kuin nuoruuden rakkaus. Ei ole enää hehkeää ulkonäköä eikä seksuaalista potenssia. Lapsia ei odoteta enää syntyviksi uudesta suhteesta. Eletään vain kaksistain, minkä lisäksi toki suhteita molempien jälkikasvuun on hoidettava. Molemmilla kumppaneilla on omat vakiintuneet tapansa. Edellisen avioliiton tottumukset ja muistot edellisestä kumppanista nousevat esiin tahallisesti tai tahattomasti. Voi seurata mustasukkaisuutta ja mielipahaa. On opittava hyväksymään edellinen kumppanuushistoria ja siedettävä menneisyyden luurankoja.

Yhteenvetona tekee mieli sanoa, että avioeroon ja uuden avioliiton solmimiseen on hyvä käyttää perheneuvojan apua. Kirjan neuvotkin on hyvä apu, vaikka tuskin se korvaa perheneuvojan kasvokkaista kohtaamista. Kirjassa on toki harjoituksia, joita pariskunta voi hyödyntää keskenään. Kirjan lukeminen ja sen neuvojen ja harjoitusten toteuttaminen saattaa olla laiskempaa kuin kohtaaminen perheneuvojan kanssa.

On vielä todettava, että tämä kirjan ei kerro vain heterosuhteista, vaan myös sateenkaaripariskunnista. Kirja on siis päivitys parissuhteiden solmimiseen ilman sukupuolen määrittelyä. Samaa sukupuolta oleva pari on tasaveroinen heteroparin kanssa. Syrjintä ei kuulu perheneuvontaan eikä se kuulu elämään.

Etusivu    Kirja-arvioinnit