Raamatun digisovellus
Mikko Heikka: Someta hartaasti. Pyhiä tekstejä diginatiiveille. Väyläkirjat 2021. 116 s.
Pisspa Mikko Heikka on pohdiskellut Raamatun tekstejä digiriippuvuuden ja somettamisen näkökulmasta. Hän onkin omistanut hartauskirjansa lapsenlapsilleen. Moni vanhempi yrittää rajata lapsensa digilaitteen näpräilyä, että olisi aikaa myös muulle elämälle. Suoranaiseksi kiusaukseksi voinee sanoa sellaista digilaitteen käyttöä pelaamiseen, mikä estää muun hyödyllisen toiminnan.
Raamatuntutkistelut on koottu
neljästä aihepiiristä, joista ensimmäisenä on salattu Jumala. Voi olla, että
kirjaa on kirjoitettu vähän kieli poskellakin, mutta asia on kuitenkin vakava ja
koko kristillistä uskoa koskeva. Korvaako tekoäly tulevaisuudessa Jumalan?
Tyytyykö mies heiluttamaan tekoälyn kirvestä vai ottaako tekoäly ihmisen
valtaansa? Alunperin digitaalisen vallankumouksen oli tarkoitus auttaa ja
helpottaa ihmistä työssään. Onko nyt käynyt kuitenkin niin, että asiat ovat
tulleet enemmän aikaa vieviksi? Tekoälystä ei ole Jumalan kilpailijaksi, sillä
Jumala on luonut auringon, kuun ja internetin?
Vanha testamentti antaa runsaan lähdeaineston nykyajan ongelmien pohtimiseen, jopa myyttiset alkukertomukset. Jo paratiisissa, onnellisessa alkutilassa, ihminen käytti tiedonhaluaan kohtalokkaalla tavalla. Syntiinlankeemuksen vaikutukset näkyvät ihmisten keskinäisessä elämässä ja ne näkyvät myös somemaailman ilkeilyissä. Uusissa keksinnöissä ei tarvitse olla mitään pahaa, mutta niitä voi käyttää myös pahassa tarkoituksessa. On olemassa valitettavaa näyttöä siitä, että somesta on tullut vihapuheen ja valheen väline. Kahdeksas käsky on unohtunut – siinä kuin muutkin käskyt.
Sukupuolten tasa-arvo on kirjattu jo alkukertomuksiin, mutta patriarkaalisessa kultuurissa on kertomuksia luettu väärillä laseilla. Nooa oli esimerkki henkilöstä, joka taisteli luonnonkatastrofin yllättäessä myös lajien monimuotoisuuden säilymisen puolesta. Mooses puolestaan tyydytti ihmisten veden ja leivän tarpeen autiomaassa. Profeetta Aamos taas oli vallanpitäjien ankara kriitikko. Hän puolusti köyhien ja sorrettujen ihmisarvoa. Profeetta Miika ennusti tulevasta rauhan ajasta ja innoitti täten työtä rauhan puolesta. Sotaan varustautumisen sijasta on etsittävä tietä rauhaan.
Jeesus on Mikko Heikalle ahkeran tviittaajan esikuva. Hän lausui lyhyitä ja nasevia totuuksia, alle 280 merkkkiä sisältäviä saarnoja pitkien ja vaikeatajuisten puheiden sijasta. Jeesuskin oli köyhien puolustaja. Hän oli kuningas, joka ei herrana hallinnut, vaan puolusti heikkoja ja auttoi kerjäläisiä. Se, mitä Jeesus teki, on mallina hänen seuraajilleen. Tämä hartauskirja ei kuitenkaan rajoitu vain sosiaalieettisen toiminnan ohjeistamiseen. Myös vaikeat uskonkohdat tuodaan esille, kuten Jeesuksen ennaltaoleminen ja ylösnousemus. Suurin ihme on kuitenkin hänen ihmiseksi tulemisensa ja syntymisensä eläinsuojaan. Ihmisten pelastaja on koko luomakunnan auttaja.
Kirjan neljäs ja viimeinen osa kokoaa Raamatun viitteitä Uuden testamentin kirjeistä. Some on usein kasvotonta kanssakäymistä, kasvokirjankin lupaavasta nimestä huolimatta. Somessa viestittävä ihminen antaa itsestään helposti huolitellun ja tuunatun kuvan. Pahassa tarkoituksessa voi antaa itsestään suoranaisesti valheellisen kuvan. Taivaassa salaiset tiedot paljastuvat ja voimme katsoa Jumalaa kasvoista kasvoihin.
Jokaisen lyhyen hartauspuheen lopuksi on virsi- ja laulusitaatteja ja aiheesta harkiten koottu rukous. Olen ihan yllättynyt virsivalikoimasta, kuinka paljon digitalisaatioon sopivia virsiä löytyykään. Se, että Nuoren seurakunna veisut -kirjassa on nykyajan todellisuutta heijastavia lauluja, ei ehkä yllätä, mutta kuinka ihmeessä piispakin on ehtinyt ja jaksanut nähdä vaivaa niiden tutkimiseen?