Aikamatka keskiaikaiseen kirkkoon

Anneli Kanto: Rottien pyhimys. Gummerus 2021. 406 s.

Rottien pyhimys on historiallinen romaani, joka kertoo Hattulan Pyhän Ristin kirkon maalaustyöstä. Anneli Kanto sijoittaa kirkon rakentamisen ajankohdaksi noin vuoden 1480 ja kirkon maalaustyöt vuodelle 1513. Ajankohdan määritys noudattaa nykyisen tutkimuksen linjaa. Kannon mukaan kirkko maalattiin yhdessä kesässä. Ehkä tätäkin voi pitää historiallisena faktana. Kirkon rakentaminen on läheisessä yhteydessä Hämeen linnaan, joka on rakennettu tiilestä. Samaa materiaalia on ollut käytössä myös Hattulan kirkossa. Lähistöllä on sijainnut tiilitehdas. Hämeen linnan päällikkönä toimi tuohon aikaan Åke Jöransson Tott (k. 1520) ja hänen vaimonsa Märta Bengtsdotter Ulv, jotka ovat toimineet Hattulan kirkon maalausten tärkeimpinä lahjoittajina. Maalaukset edustavat myöhäisgotiikkaa, ja ne on tehty al secco -menetelmällä. Seccomaalaus  tarkoittaa kuivalle kalkkilaastipinnalle tehtyä seinämaalausta. Ne on todennäköisesti tehnyt sama taiteilijaryhmä kuin Lohjan Pyhän Laurin kirkon maalaukset.

Näiden tosiasioiden varaan on kirjailija sommitellut vauhdikkaan ja humoristisen tarinan, jonka mukaan maalaajina toimii kaksi Ruotsista tullutta kokenutta kirkkomaalaria ja yksi suomalainen apupoika, joka kuitenkin tarinan mukaan putoaa maalaustelineeltä ja vammautuu, niin ettei voi enää osallistua maalaustyöhön täysipainoitteisesti. Hänen tilalleen tai lisäksi hankitaan yksi suomalainen tyttö, jonka syntyperä jää kuitenkin historian hämärään. Tariann huumori perustuu hyvin paljon tähän tyttöön, olihan ennen kuulumatonta siihen aikaan, että nainen toimii kirkkomaalarina.  Tapahtumien keskiössä on paikkakunnalta kotoisin oleva, Uppsalassa teologian maisteriksi valmistunut kirkkoherra ja toinen paikkakuntalainen, kirkon isäntä, jota voisi varmaan kutsua seurakunnan taloudenhoitajaksi. Filmaattiselle näyttämölle astuvat Hämeen linnan päällikkö ja hänen vaimonsa, ja takapiruina vaikuttavat piispa Arvid Kurki ja muut korkea-arvoiset kirkolliset prelaatit Turusta. Jos historialliset tosiasiat ovat romaania koossa pitävät luut, niin fiktiivinen tarina on luun ympärillä oleva liha, joka tekee tarinan hyvin eläväksi, toden tuntuiseksi ja uskottavaksi. Lukija pääsee aikamatkalle suomalaisen keskiaikaan ja keskiaikaisen kirkon maalaustyöhön. Katolinen kirkko on kuvien kirkko. Pian kuvien maalaamisen jälkeen valtauskonto Suomessa vaihtui ja kirkko kuristui hallitsijan tiukkaan otteeseen, jossa kirkon omaisuus siirrettiin kuninkaan hallintaan. Tästä johtuen monissa keskiaikaisissa kirkoissa kuvapinnat peitettiin kalkilla ja veistokset siirrettiin ullakoille. Hattulan ja Lohjan kirkot ovat niitä harvoja, joissa katolista perinnettä ei hävitetty. Näin jälkikäteen arvioiden reformaatio aiheutti suurta tuhoa arvokkaalle kuvakulttuurille, vaikka Lutherin uudistustyö ei millään tavoin vaatinut kuvien tuhoamista. Hattulan kirkko oli rapistumisen partaalla, kun Hattulaan rakennettiin uusi kirkko eikä vanhalle kirkolle enää ollut jumalanpalveluskäyttöä. Onneksi vanhan rakennuksen arvo tajuttiin vielä ajoissa ja kirkko on saneerattu puolittain museoksi, mikä tarkoittaa, että siellä voidaan edelleen pitää myös kirkollisia tilaisuuksia.

Maalauksissa on 180 Raamatun kertomusta luomisesta viimeiseen tuomioon sekä pyhimyskertomuksia kuvasarjoina. Kun kerran kirjailija on valinnut teoksensa aiheeksi kirkon maalaustyön, niin monien kuva-aiheiden sisältöä esitellään tarkasti.

Kun kirkko oli Pyhälle ristille omistettu, oli luonnollista, että kuvissa esitettäisiin keisarinna Helenan toimittama ristin etsintä. Kirkon toinen suojelija oli Neitsyt Marian äiti Pyhä Anna, jonka vaiheet kirkon seiniin kuvattaisiin. Apostolinen uskontunnustus tuli mukaan rahvaan opettamiseksi, Jeesuksen elämä, Raamatun kertomuksia ja tietenkin koko maailman aika luomisesta viimeiseen tuomioon. Kaksitoista apostolia lähti helluntain jälkeen kukin suunnalleen käännyttämään ihmisiä oikeaan uskoon. Ennen eroamistaan he lausuivat yhdessä uskontunnustuksen. Jokainen apostoli lausui yhden lauseen. Jokaisen apostolin rinnan yli maalattiin nauha, jossa luki hänen lausumansa osa uskontunnustusta. Tässä kohtaa faktan erottaa fiktiosta rippikoulunsa hyvin suorittanut seurakuntalainen.

Katsojan piti kuvista ymmärtää Jumalan tarkoitus ihmiskunnan suhteen, mikä elämässä on tärkeää ja mikä pitää heittää pois ja mikä kaikkia kerran kohtaa. Katsojan oli nähtävä elämän tuska ja kärsimys, koko elämänmittainen ponnistelu, sen ilo ja onni ja vääjäämätön loppu, kuolema ja tuomio. Maalarin piti saada yhteys näkymättömään ja tehdä se näkyväksi, luoda kuva siitä, mitä ei silmä tavoittanut.

Kuoriin maalattiin maailman luominen ja viimeinen tuomio. Maailma oli luotu ja Eeva kiipeää esiin Aatamin rintakehän haavasta. Aatamilla ja Eevalla on saunavihdat alastomuuden suojana. Paratiisissa ei himoa ollut. Siellä raateleva susi käyskenteli kauriin vierellä ja kettu leikki kanojen kanssa. Hyvän ja pahan tiedon puu seisoo vankasti paikallaan ja siihen kietoutunut litteäpäinen käärme houkuttelee naista uhmaamaan Jumalan käskyä. Aatami ja Eeva karkotetaan paratiisista. Eeva vatsa pullottaa. Hän kantanee lasta. Enkeli ajoi ihmiset pois paratiisista. Ihmisen vuoksi maa on kirottu ja enkeli liekehtivä miekka kädessään asetettiin vartioimaan paratiisin porttia. Aatami kaivaa maata lapiolla otsa hiessä ja Eeva kehrää lankaa. Aatamilla oli kirves vyöllä. Se tarkoitti, että hänen piti kaataa ja pilkkoa polttopuita.

Triumfiristissä isä Jumala ottaa syliinsä ristinkuoleman kärsineen poikansa. Viimeisellä tuomiolla jokainen punnitaan, elävä ja kuollut. Helvetti on kammottava pyöreäpäinen kala, jonka kaula kurkottuu merestä ja jonka kitaan tuomitut putoavat. Joku syöksyy hirviön hampaiden väliin pää edellä, jotkut astuvat kitaan toivottomina mutta kohtalonsa hyväksyneinä. Muutamat sielut uiskentelevat tulisessa järvessä, vain heidän päänsä ja hartiansa pilkistävät pinnalle. Pyhä Pietari ja kaksi enkeliä lapsia kantaen johtavat pelastuneita kohti Paratiisia. Sateenkaaren päällä istuu Kristus, vielä veriset jäljet käsissään. Hänen jaloissaan rukoilevat Maria ja Johannes (Kastaja). Ylimpänä on enkeli keihäs kädessään. Ihmisiä tulee pois kuoleman kidasta. Kristuksen molemmin puolin ovat tuomitsemisen vertauskuvat, armon lilja ja oikeudenmukaisuuden miekka. Kaksi enkeliä laskeutuu ylhäältä alas kuin sukeltaisivat pää edellä. Enkelit puhaltavat pasuunoihin. Yksi kuva esittää Jeesusta saarnaamassa Tuonelassa.

Pyhälle Annalle omistettuun kirkkoon piti saada runsaasti myös naispuolisia pyhimyksiä. Tällaisia olivat tietenkin Pyhä Birgitta ja ehkä myös hänen tyttärensä, vaikka tämä ei ollut pyhimys. Hammassärkyä vastaan suojeleva Pyhä Apollonia suusta kiskottuine hampaineen kilpaili salamaniskusta varjelevan Pyhän Barbaran kanssa (Pyhä Barbara hammaspihteineen). Barbaran isän olivat taivaalliset voimat tappaneet salamalla sen jälkeen kun hän oli lyönyt kristinuskoon kääntyneen tyttärensä miekalla kuoliaaksi. Pyhä Dorotea varjeli pilkalta, juoruilta, panettelulta ja köyhyydestä, jotka olivat useimpien vaivana (Pyhä Dorotea kukkakimppuineen). Pyhä Agnes kirjoituksineen muistutti pyhistä kirjoituksista. Nuolella surmattu Pyhä Ursula kymmenentuhannen neitsyensä kanssa oli mielenkiintoinen kuva-aihe. Pyhä Veronica oli pääliinallaan pyyhkinyt tuskanhiet ristiä kantavan Kristuksen kasvoilta. Pyhän Gertrud Nivellesiläisen attribuutti oli kirkko. Kirkkoon kuvattiin myös Pyhä Margareta risteineen ja teilinpyörää kantava Pyhä Katariina Aleksandrialainen, joka käännytti viisikymmentä häntä kuulustelemaan tullutta oppinutta pakanaa, mistä syystä hän joutui sekä teilinpyörään että mestattavaksi. Hämeen Vesilahdesta kotoisin oleva piispa Arvid Kurki kustansi osan kuvista, mistä hyvästä seinään piti maalata Kurki-suvun vaakuna Tottien (Hämeen linnan isäntä) ja Ulv –suvun (Hämeen linnan emäntä) rinnalle. Tottien vaakunan yläpuolelle Johannes Kastaja ja Ulvien susivaakunan ylle Pyhä Sebastian nuolien lävistämänä. Molemmat pyhimykset tunnettiin myös rokkotautiin sairastuneiden suojelijoina.

Pyhän ristin kirkon nimikkotarina on tietenkin sisällytetty kattomaalauksiin. Keisarinna Helena etsi ristejä Golgatalta, vaikka kukaan ei uskonut hänen niitä löytävän ja hänelle naurettiin. Lopulta kaivettiin esiin kolme ristiä, joista kaksi kuului ryöväreille ja yksi Jumalan Pojalle. Mistä voitiin tietää, mikä näistä risteistä kuului Kristukselle, siis se oikea Pyhä risti? Ristit vietiin kuolleen miehen vuoteen ääreen. Kaksi ristiä oli tuotu kuolleen vuoteen vireen. Kun kolmas risti asetettiin kuolleen päälle, hän avasi silmänsä ja heräsi kuolleista. Sakastin seinässä on Neitsyt Maria seurueineen. Neitsyttä pappi saa aina katsoa muistutukseksi ennen kuin lähtee sakastista pitämään messua. Neitsyen vieressä on ilveilijä tekemässä temppujaan. Neitsyt kävelee hänen ohitseen Jeesusvauvaa kantaen eikä edes viitsi katsoa jonglööriin. Papin ei pidä ryhtyä jonglööriksi vaan opettaa ihmisille vain sellaista, minkä itsekin todeksi uskoo ja tietää.

Etuhuoneen (asehuoneen) kautta siirrytään maallisesta maailmasta pyhään ylimaalliseen jumalanhuoneeseen. Etuhuoneessa pitää heittää mielestään pahat ajatukset ja synnit ja kääntää mielensä Kristuksen kärsimysten puoleen. Sen vuoksi etuhuoneen seinille piti maalattaman kuvia synnistä, jotta kirkkoon tulijat osaisivat niistä luopua. Pirulla on kaksi suurta sarvea kuin vuohipukilla, pitkä karvainen töyhtöpäähäntä, jaloissa sorkat ja lihava maha. Se on punainen kuin Helvetin tuli ja pelottava, jotta ihmiset osaavat karttaa sitä. Etuhuoneen seinällä on kuva niskaköyden vedosta. Kaksi miestä kontillaan paitasillaan pyllyt paljaina köysilenkki kummankin niskan takana. Toinen heistä tarkoitti pahuutta ja toinen hyvyyttä, ja siinä välissä on ihminen, että kumpaan suuntaan hänet tempaistaan. Siellä on myös petos, jota kuvaa hevoskauppa ja kuva ahneudesta ja juoruilevista naisista.

Erikoisimpia seinämaalauksen aiheita ovat Yksisarvinen ja Tutivillus sekä kirjalle nimensä antanut rottien pyhimys, Pyhä Kakukylla. Näiden henkilöiden tarinat kirjailija kuvaa seikkaperäisesti. Raamatun tuntemusta kertomukset eivät lisää vaan keskiaikaisen kirkkohistorian tuntemusta, mistä näytteinä ovat keskiaikaiset kirkot.

Tervemenoa Hattulan vanhaan kirkkoon. Sitä ennen kannattaa käydä virtuaalivierailulla osoitteessa https://www.annelikanto.fi/hattulan-kivikirkko/

 Etusivu     Kirja-arvioinnit