Uskoa voi yrittää ymmärtää

Kari Kuula: Taivaan sylissä. Pieniä puheita uskosta. Kirjapaja 2021. 108 s.

TT Kari Kuula on viime vuosina tullut tunnetuksi uskon kysymysten avaajana tavalliselle tallaajalle. Omaa oppineisuuttaan ei voi enää tuoda esille, mutta ei siitä kyllä haittaakaan ole, että oikeasti ymmärtää ja tietää, mistä puhuu. Käytettävän kielen tulee olla tavalliselle lukijalle ymmärrettävää kansankieltä ja lukijan mielenkiinnon herättämiseksi on syytä olla myös hieman humoristinen eikä niin kuin se entinen tohtori, jolla oli ”syvä kaivo, mutta heikko ammennusastia”.

Aika hauskasti ja omaperäisesti , mutta siis erinomaisen kansantajuisesti Kuula selvittää mm. Jumalan kolmiyhteisyyttä. Jumala on kuin lumilapio, jossa on kolme osaa.  On ensiksikin se kahva. Sitten tulee kahvaan liittyvä pitkä varsi, lopuksi kauha, jolla lunta työnnetään. Kahva kuvaa Isä Jumalaa. Jumalan liike alkaa hänestä. Isä on ikään kuin jumaluuden alku. Kahvan voima välittyy kauhaan vartta pitkin. Varsi on siis välittäjä, kanava tai välikappale. Se kuvaa Jumalan Poikaa. Isä tekee kaiken Pojan kautta. Kauha kuvaa Pyhää Henkeä. Pyhä Henki on kuin Jumalan iho, kontaktipinta ja kosketus.  Isä ja Poika toimivat yhdessä. Isä toimii Pojan kautta Pyhän Hengen vaikutuksella.

On toki ymmärrettävää, että vertauskuvat jäävät aina vähän vajavaisiksi, mutta ilman niitä olisi vielä vaikeampi ymmärtää selvitettävää asiaa. Kuula on tieteellisen tinkimätön perusteluissaan. Ehkä siinä tulee esille hänen akateeminen koulutustaustansa. Jos jostain asiasta jää oletetulle kuulijalle tai lukijalle joku epäilys, Kuula ottaa sen huomioon ja tekee tarvittavan ekskursion. Ihan kaikkea hän ei väitä selittävänsä. Jumaluudessa ja uskonopissa on niin paljon mysteeriä, että kenenkään on turha luulla uskon olevan järjellisesti selitettävissä. Mutta tarvitaan pään uskoa eli tietoa ja sydämen uskoa eli asian omaksumista ja sisäistämistä. Lisäksi tarvitaan vielä kädet, joilla toimitaan. Usko panee liikkeelle ja toimimaan. Viimeksi mainitusta asiasta Kuula nostaa esiin ristinmerkin tekemisen. Sehän on jäänyt reformaatiossa taka-alalle. Se on mielletty ehkä muotomenoksi, mutta Kuula ymmärtää asian toisin. Kun sanat usein loppuvat, niin ristinmerkki on aina elämän antamista Jumalan haltuun. Siinä on oleellisin osa rukouksesta. Kun Jumala joka tapauksessa tietää tarpeemme ennen kuin me olemme niitä ehtineet sanoiksi muokata, niin sanoja ei aina tarvita. Sitä paisti muotomenosta puheen ollen, eivätkä sanatkin voi kärsiä inflaation ja muodostua muotomenoiksi? Ihmisen käsissä koko uskonelämä menee aina harhaan. Ristinmerkki on hyvä rukous. Nykyisessä uskonnosta tyhjennetyssä ympäristössä ristinmerkki voi olla ihan tarpeellinen uskon todistus, varsinkin kun sen tekeminen voi vaatia rohkeutta. Usko ja uskallus ovat muuten samaa sanajuurta.

Voi sanoa, että Kuulan kirjoittama katekismus on hyvän kokoinen nykyaikainen uskonoppi, joka käy sekä teini-ikäiselle rippikoululaiselle kuin myös aikuiselle, jolle asiat ovat jääneet epäselväksi tai joka haluaa peräti liittyä kirkkoon ja tarvitsee opetuspaketin. Kristinopin oppikirjaksi tämä teos lienee riittävän oikeaoppinen. Kaikki opinkohdat tunnustetaan oikeiksi ja tosiksi. Kristinusko ei ole satuilua, mutta muutamat kohdat menevät toki "yli hilseen”. Tieteellisin keinoin ei kaikkia vaikeita asioita voi todistaa vedenpitävästi. Kuula näyttää uskovan Jeesuksen neitseestä syntymiseenkin, mutta tärkeintä on tietysti uskoa, että Jumala herätti Jeesuksen kuolleista, millä perusteella meilläkin on kuolleista heräämisen ja taivaaseen pääsyn toivo. Jeesuksen ikuista neitsyyttä Kuula ei mainitse. Ehkä se kuuluu marginaalisiin uskon oppeihin.

Tekisi mieli verrata Kuulan teosta Jaakko Heinimäen Kafekismukseen (Kirjapaja 2011). Molemmat teokset ovat pieniä, helppolukuisia ja nykyajan ihmisen tavoittamiseen tarkoitettuja uskonoppeja, jotka kummatkaan eivät kilpaile kirkon virallisen Katekismuksen kanssa, mutta ajavat samaa asiaa. Sanoisin kyllä, että Heinimäki on vähän kriittisempi ja ehkä hieman virallista oppia kyseenalaistavampi. Molempi parempi. Uskon polun ohjaamiseen on hyvä olla erilaisia näkökulmia.

Etusivu    Kirja-arvioinnit