Jakautunut Kypros

Nikosia

Karavaaniseralji

Pyhä Viisaus

Pienoismallipuisto

Karpasia

Andreas

Afksentios

Salamis

Barnabas

Famagusta

Muurit

Bellapais

Kyrenia

Geçitköy

Mamas

Soloi

Hilarion

Tekla/Lefkara

Lárnaka

Lasarus

Pyhän Andreaksen kirkko ja luostari

Pyhän Andreaksen kirkolla sain kuvan villistä aasista, joka ei kuitenkaan ollut kovin villi, kun viihtyi täällä turistien ruokittavana.

Pyhän (apostoli) Andreaksen luostaria ja kirkkoa ylläpitää YK, mutta aika huonosti kirkkoa vartioitiin. Kirkko ja luostari ovat keltaisessa rakennuksessa, jonka päässä on valkoinen kellotorni. Legendan mukaan pyhän apostolin laiva haaksirikkoutui matkallaan tämän niemen kohdalla, joka oli kuin Luojan hylkäämää takamaata, jota vaivasi veden puute ja myrkylliset käärmeet. Apostoli sai aikaan sen ihmeen, että mihin hän sauvallaan koski, siihen puhkesi vesilähde. Vedellä on parantava voima: se parantaa epilepsiaa ja silmäsairauksia ja toteuttaa vielä lisäksi pyhiinvaeltajan toiveet. Ensimmäisenä sai näkönsä haaksirikossa sokeutuneen laivan kapteeni. Tälle paikalle rakennettiin linnoitettu luostari bysanttilaisaikana 1100-luvulla. Jotkut uskovat, että se oli täällä eikä Kantarassa, jossa Rikhard Leijonamieli sai Isaac Komnenosin antautumaan vuonna 1191. 1900-luvulla levisi luostarin maine paikkana, jossa tapahtuu ihmeitä. Seurauksena oli pyhiinvaeltajien vyöry. Vuonna 1974 paikan otti haltuunsa Turkin armeija. Nykyään paikka on turistikohde, jota tarjotaan kaikille Pohjois-Kyprokseen tuleville matkaajille. Kirkossa pidetään jumalanpalvelusmenoja ainakin Jumalansynnyttäjän taivaaseen ottamisen (15.8.) ja apostoli Andreaksen muistopäivänä (30.11.), jolloin paikalle tulee kreikkalaisia pyhiinvaeltajia saaren eteläosasta. Kyproksella tunnettu legenda pitää Andreasta Kyproksen ensimmäisenä piispana. Suomen ortodoksinen kirkko ei näytä netin mukaan tuntevan perimätietoa apostoli Andreaan toiminnasta Kyproksella, vaan mm. Georgiassa Peloponnesoksen Patraksessa, jossa hän kärsi marttyyrikuoleman vinolla ristillä vuonna 62. 1400-luvulla paikalle rakennettiin pieni kappeli. Luostarin kirkko valmistui 1700-luvulla ja muut rakennukset 100 vuotta myöhemmin (kuva alla vas. Pienoismallipuistosta).

Pyhän Andreaan kirkon ikonostaasi. Edessä nimikkopyhimyksen ikoni?                                                    

Meren rannassa on yhä toiminnassa lähde, josta virtaa juomakelpoinen lähdevesi (kuva alla). En minä siitä ainakaan sairastunut. Polvenikin melkein parani matkan aikana, ainakin Jumalan avulla, liekö lähteen veden? Lähteen parantavaan voimaan uskovat yhtä lailla kreikkalaiset kuin turkkilaisetkin.

Etusivu     Seuraava