Jakautunut Kypros

Nikosia

Karavaaniseralji

Pyhä Viisaus

Pienoismallipuisto

Karpasia

Andreas

Afksentios

Salamis

Barnabas

Famagusta

Muurit

Bellapais

Kyrenia

Geçitköy

Mamas

Soloi

Hilarion

Tekla/Lefkara

Lárnaka

Lasarus

Geçitköyn patojärvi ja Tróodos-vuoristo

 

Maksullisten retkien osuus alkoi matkalla luoteiseen/läntiseen Kyprokseen, Morfuun ja Soliin. Ajoimme Kyproksen pohjoisrantaa vievä tietä länttä kohti. Auton ikkunasta näkyi meri ja sen takana lumihuippuiset manner-Turkin vuoret. Sää oli mitä mainioin, kirkas ja kuulas, ei kuitenkaan kovin lämmin.  Tulimme Geçitköyn patojärvelle, johon vesi tuodaan putkea pitkin Turkin mantereelta. Pato rakennettiin vuosina 2012-14. Pato vetää 35,000,000 m3 vettä. Brittihallinnon aikana Kyprokselle tuotiin eukalyptuspuita soisen alueen kuivatukseen malaria –alueilla. Eukalyptukset ovat pahentaneet maan vesipulaa.

Puun juuret ulottuvat aina 60 m syvyyteen. Täysikasvuinen puu imee jopa 1000 litraa vettä päivässä.

Edessä oleva lumihuippuinen vuoristo (kuva alla) ei kuitenkaan ole Turkissa, vaan Etelä-Kyproksessa. Majesteettimaisesti Kyproksen keskiosissa kohoavat Tróodos -vuoret toimivat maan kreikkalaisen osan näkö- ja vartiotornina. Vuoret ovat myös saaren tuuletuskanava, jonne niin turistit ja kuin paikallisetkin saapuvat vilvoittelemaan kuumimpina aikoina. Kesäisin Tróodoksen rinteitä tallaavat patikoitsijat, talvisin siellä toimii jopa laskettelukeskus.

 

Vuoriston kenties tärkein tehtävä on vesitornina toimiminen. Vuoret keräävät sadepilvet ja laskevat veden alavammille maille, joissa se padotaan juoma- ja kasteluvedeksi. Lukuisat vesiputoukset ovat koristavat rinteitä, mutta symboloivat samalla elämää tällä kuivalla saarella. Vuoriston korkein huippu Olympos-vuori kohoaa lähes 2000 metrin korkeuteen. Korkeimmalla huipulla on joku pallomainen merkki, jonka saattoi hyvin erottaa bussin ikkunasta. Kävelyreittejä on useita erilaisia. Niistä saa yksityiskohtaista tietoa turistitoimistoista. Raikkaan vuoristoilman lisäksi reiteillä pääsee nauttimaan solisevista puroista, vesiputouksista ja vuoriston ainutlaatuisista kasveista. Onnekkaimmat näkevät mufloneita eli paikallisia villilampaita. Vuoren pohjois- ja itäpuolelle leviää hedelmällinen Mesaorían tasanko, joka rajoittuu Pentadáktyloksen vuoristoon.

Tasankoa halkoo Famagustan lahteen laskeva Pediaíos -joki. Muuten jokia ei paljon ole, vaan ainoastaan sadekautena toimivia uomia.

Etusivu    Seuraava