Jakautunut Kypros

Nikosia

Karavaaniseralji

Pyhä Viisaus

Pienoismallipuisto

Karpasia

Andreas

Afksentios

Salamis

Barnabas

Famagusta

Muurit

Bellapais

Kyrenia

Geçitköy

Mamas

Soloi

Hilarion

Tekla/Lefkara

Lárnaka

Lasarus

Kyrenia (turkiksi Girne)

Vaihdoimme välillä kortteeria eli muutimme Kyrenian kaupunkiin saaren pohjoisrannalle. Kyrenia on melko tiiviisti rakennettu asutuskeskus meren ja Pentadáktylos-vuoren välissä. Hotellimme Denizkizi (= Merenneito) sijaitsi 5 km Kyrenian keskustasta länteen meren rannalla.

  Kuva kirjasta Eyewitness Travel. Cyprus

 Kyrenian vanhakaupunki

Antiikin Kyreneia oli yksi Kyproksen vanhoista kuningaskunnista. Sen perustivat Akhaiasta tulleet kreikkalaiset 900-luvulla eaa. Siitä muodostui vauras kaupunkivaltio (polis). Vuonna 312 eaa. Kyreneian ottivat hallintaansa Kreikan Salamiin saarelta tulleet kilpailijat. Kyreneian satama oli tärkeässä asemassa myös roomalaisvallan aikana.

Tulemme Kyrenian keskustaan eli vanhaan kaupunkiin. Bussi jätettiin parkkipaikalle, josta pääsee islamilaisen hautausmaan läpi keskustaan. Vanha kaupunki on täynnään baareja, tavernoita ja ravintoloita, mutta silti suhteellisen rauhaisa paikka. Minä etsin tässä vaiheessa AA-paristoja ja löysin niitä läheisestä Supermarketista.


Kuvassa oleva kolmea valkoista lintua kuvaava patsas on ihan keskustassa kaupungintalon edessä.


Kyrenian linnan pihaa.

Kyrenian linna

Kyrenian linna on rakennettu osaksi kaupungin suojamuuria. Muurille johtaa silta yli leveän ja syvän vallihaudan, jossa nykyään kulkevat autot. Linnan muurit ovat useita metrejä paksuja, mutta paikoin pahoin haurastuneet. Kyrenian linnan rakensivat bysanttilaiset entisen roomalaisen linnakkeen paikalle. Myöhemmin linnaa laajensivat lusignalaiset ja venetsialaiset vuorollaan, kunnes turkkilaiset valtasivat sen vuonna 1570. Olemme tulleet linnan sisäpihalle, jossa näkyy koripallon kokoisia kanuunankuulia ja vulkaanisesta kivestä tehty myllynkivi. Mustat kivet ovat vulkaanista ainesta. Pihalla on oppaan lisäksi opaste, joka viitoillaan osoittaa linnan nähtävyyksiä. Niihin kuuluvat mm. haaksirikkoutuneen laivan museo ja venetsialainen torni. Muurin vieressä näkyvät portaat, jotka johtavat muurin harjalle.10, 20 ja 50 sentin kolikoihin on kuvattu kauppa-alus Kyrenia. Se symboloi Kyproksen merenkulkuhistoriaa ja tärkeää asemaa kaupan keskuksena.

Haaksirikkomuseossa on nähtävillä Aleksanteri Suuren aikakaudella uponnut kauppalaiva, Kyrenialainen laiva 300 luvulta eaa., joka löydettiin Kyrenian sataman läheisyydestä ja nostettiin ylös vuosina 1968-1969.  

Yllä havainnekuva Kyrenian linnasta on kirjasta Eyewitness Travel. Cyprus. Kuva satamasta Venetsian tornin suuntaan.

Laivan lisäksi museotilassa on esillä 400 savesta tehtyä viiniastiaa, jotka löydettiin haaksirikkoutuneesta laivasta. Laiva oli luultavasti matkalla Anatoliasta Kreikan saarille. Vasemmalla on kaksikerroksinen Lusignan torni, jonka holvikattoisissa huoneissa on keskiaikaisten sotilaiden aseistettuja hahmoja. Ylhäällä näkyy kaakossa sijaitseva Venetsian torni. Hämärissä kasemateissa (pommisuojissa) luuraa lepäilevien sotilaiden hahmoja ja venetsialaisia ampujia tosi toimissa.  


Näkymä sisäpihan yli sataman suuntaan.


Linnan vieressä on kaupungin satama, joka oli myös hyvin suojattu ja varustettu (kuva pienoismallipuistosta).

 Keskiajalla satamaa suojasi vahva rautaketju. Satamalaiturissa on vielä keskiaikaiset kiinnityskorvat, joihin isot laivat ankkuroitiin. Nykyään täällä toimii enää huvivenesatama, jossa on ravintoloita. Kyrenian satamaa pidetään lumoavan kauniina. Sää ei hellinyt meitä Kyreniaan tutustumispäivänä.

Etusivu    Seuraava