Jakautunut Kypros

Nikosia

Karavaaniseralji

Pyhä Viisaus

Pienoismallipuisto

Karpasia

Andreas

Afksentios

Salamis

Barnabas

Famagusta

Muurit

Bellapais

Kyrenia

Geçitköy

Mamas

Soloi

Hilarion

Tekla/Lefkara

Lárnaka

Lasarus

Larnaka

Hala Sultan Tekke ja suolajärvi

Sitten matka jatkui kolmanteen pysähdyspaikkaan, joka oli Larnakan lentoaseman vieressä sijaitseva suolajärvi. Zoomini ei riittänyt flamingojen kuvaamiseen.


Järven rannassa on Hala Sultan Tekke-niminen moskeija ja mausoleumi sypressien, palmujen ja oliivipuiden ympäröimänä. Kahdeksankulmaisen moskeijan ja Umm Haram mausoleumin rakennutti Kyproksen ottomaanikuvernööri 1816. Umm Haram oli profeetta Muhammedin täti, joka sai surmansa pudottuaan muulin selästä seuratessaan puolisoaan ryöstöretkellä Kitioniin vuonna 649.  Moskeijan minareettiin on kuulemma mahdollisuus päästä kiipeämään. Sieltä avautuu hieno maisema yli suolajärven Lárnakaan. Emme olleet asiasta tietoisia eikä meillä olisi ollut aikaa sellaiseen.

Hala Sultanin moskeija on Mekan, Medinan ja Jerusalemin jälkeen yksi muslimien pyhimmistä paikoista. Pysäköintialueen länsipuolella jatkuvat arkeologiset kaivaukset, jotka ovat paljastaneet myöhäiseltä pronssikaudelta olevan kaupungin. Moskeijan vieressä oleva suolajärvi on toinen Kyproksen suolajärvistä. Talvella ja varhaiskeväällä järvi tarjoaa levähdyspaikan tuhansille flamingoille, joutsenille, pelikaaneille ja muille muuttolinnuille. Kesällä järvi kuivuu jättäen jäljelle paksun suolakerroksen. !980-luvulle asti järvi tuotti vuosittain 3000-5000 tonnia suolaa. Legendan mukaan suolajärvi syntyi, kun Lasarus (Jeesuksen kuolleista herättämän Betanian sisarus) saapui Lárnakan rannikolle. Hän oli nälissään ja janoissaan ja pyysi eräältä viinitarhan naiselta kourallisen hedelmiä. Nainen torjui pyynnön selväsanaisesti, mistä kostona pyhimys muutti viinitarhan suolajärveksi.

Kition/Lárnaka

 Larnakan kaupungin tilalla on ammoisina aikoina sijainnut Kitionin kaupunkivaltio. Silloin pääelinkeino oli kuparin myyminen. Antiikin ajan raunioihin pääsee tutustumaan arkeologisella alueella, joka sijaitsee lyhyen kävelymatkan päässä keskustasta luoteeseen. Kaupungin ulkopuolella Limassoliin johtavan tien varrella on jäänteitä 1700-luvun vesijohdosta, joka esiintyy usein Kyprosta esittelevissä kuvissa

Kaupungin nimi tulee kreikan sanasta larnax, joka tarkoittaa sarkofagia (alueella on ollut muinaisajan ja keskiajan hautoja). Kaupungissa sijaitsee kansainvälinen lentokenttä, satama ja useita mielenkiintoisia museoita ja merenrantabulevardi, jonka varrella on lukuisia kahviloita ja ravintoloita. Me emme valitettavasti ehtineet muuta kuin kävellä vähän matkaa rantakatua ja käydä syömässä rantaravintolassa. Sen jälkeen kävimme kiertämässä oheisessa kartassa numerolla 9 näkyvän linnan, minkä jälkeen pikku hiljaa suunnistimme tapaamispaikkaamme No. 7, Pyhän Lasaruksen kirkkoon.

Rantabulevardilla on ravintoloita ja hotelleja toinen toisensa vieressä sekä  Kimonin muistomerkki. Kimon Miltiadeen poika (510 eaa., Ateena – 450 eaa., Kition, Kypros) oli ateenalainen valtiomies ja strategos eli sotapäällikkö. Hän oli merkittävimpiä poliittisia toimijoita 400-luvun eaa. puolivälin Kreikassa. Kimon oli luomassa Ateenan merimahtia persialaissotien jälkeen. Hänestä tuli juhlittu sotasankari, joka soti muun muassa Salamiin taistelussa vuonna 480 eaa. Taistelun jälkeen hänet nimitettiin amiraaliksi. Hän kuoli myöhemmässä Salamiin taistelussa vuonna 450 eaa.

Kuten sanottu, kiersimme Lárnakan linnan. Rakennuksia on tehty usealla eri aikakaudella. Nykyään tiloissa toimii historiallinen museo. Aikaisemmin linnoitus on toiminut mm vankilana. Kesäaikaan linnoituksen sisäpihalla järjestetään paljon tapahtumia.

Etusivu    Seuraava