Jakautunut Kypros

Nikosia

Karavaaniseralji

Pyhä Viisaus

Pienoismallipuisto

Karpasia

Andreas

Afksentios

Salamis

Barnabas

Famagusta

Muurit

Bellapais

Kyrenia

Geçitköy

Mamas

Soloi

Hilarion

Tekla/Lefkara

Lárnaka

Lasarus

Morfu (Morphou) ja Pyhä Mamas

Saavuimme Morfuun (turkiksi Güselyurt = ’kaunis paikka’). Sitrushedelmätarhojen keskellä sijaitsevan Morfun päänähtävyys on Pyhän Mamas’in kirkko ja luostari, joka on rakennettu bysanttilaisella ajalla entisen pakanallisen temppelin paikalle. 1400-luvulla rakennus sai goottilaiset koristukset ja 1700 -luvulla kupolin.

Sisätilaa koristaa Mamas’in piispanistuin, goottilainen saarnatuoli, ikonostaasi sekä  pyhimyksen marmorisarkofagi. Vuoteen 1974 asti Pyhän Mamas’in luostariin virtasi pyhiinvaeltajia. Turkin valloituksen jälkeen kirkko suojeltiin ja sinne koottiin ikoneja lähiseudun ortodoksista kirkoista, minkä jälkeen paikasta tuli ikonimuseo. Kuvassa ei kyllä näy kuin kaksi ikonia, Pyhää Demetriosta ja Pyhää Mamas’ia (pienempi) esittävät. Pyhä  Mamas, sylissään lammas, ratsastaa leijonalla.  Mamasin marmorinen sarkofagi on häntä esittävän ikonin alla. Sarkofagin kansi on rikki. Sen rikkoi joku, joka uskoi sen sisällä olevan aarteen. Reiästä alkoi tihkua nestettä, jolla uskottiin olevan parantava voima. Haudan ympärillä näkyy korvien ja kielten muotoisia votiivilahjoja, koska P. Mamas’in uskottiin olevan korva-, nenä- ja kurkkusairaiden suojeluspyhimys.

Erään legendan mukaan Pyhä Mamas oli pyhä nuorukainen, joka eli roomalaisajalla kaupungin ulkopuolella olevassa luolassa. Kaikkien asukkaiden oli maksettava veroa eikä Mamas ollut poikkeus. Mamas vetosi köyhyyteensä. Hänellä ei ollut muita vaatteita kuin päällään olevat. Ruokansa hän sai hyvää tekeviltä kaupunkilaisilta, joiden puolesta hän vastapalveluksena rukoili. Vetoomus ei tehonnut roomalaisiin viranomaisiin. Nämä määräsivät Mamas’in pidätettäväksi. Matkalla kaupunkiin Mamas näki julman leijonan, joka hyökkäsi lampaan kimppuun. Hän sulki epäröimättä lampaan syliinsä ja hyppäsi leijonan selkään jatkaen matkaansa kaupunkiin valmiina ottamaan vastaan hänelle määrätyn rangaistuksen. Kaupungin raati oli hämmästynyt nähdessään nuoren miehen leijonan selässä painamassa lammasta hellästi rintaansa vasten. He uskoivat hänen olevan todella pyhän miehen. Niin Mamas vapautettiin sekä rangaistuksesta että verosta. Hänestä tuli myös veronkiertäjien suojeluspyhimys!P. Mamas (veistos kirkon ulkoseinässä) on Kyproksen kreikkalaisten kolmanneksi tärkein pyhä P. Barnabaksen ja P. Andreaan jälkeen.Arkeologian ja luonnontieteiden museo
Kirkon vieressä on Arkeologian ja luonnontieteiden museo, entinen piispan palatsi, johon on koottu täytettyjen eläinten ja lintujen näyttely, kokoelma muinaista keramiikkaa sekä pronssikauden esineistä koottu näyttely. Pohjakerroksessa esitellään luonnonhistoriaa ja näytteillä on täytettyjä kaloja, nisäkkäitä ja Kyproksen kotoperäisiä lintuja. Eksoottisia muuttolintuja edustaa häikäisevä Eleonorahaukka (saanut englantilaisen nimensä Arborean Eleanorista, Sardinian kuningattaresta ja sankarista, joka historian ensimmäisenä hallitsijana määräsi haukat suojeltaviksi linnuiksi vuonna 1392), kirkashöyheninen mehiläissyöjä ja suolajärven flamingot. Erikoisuutena museossa on kahdeksanraajainen ’siamilainen’ lammas.

 Yläkerrassa on arkeologinen kokoelma myöhäisen pronssikauden esineitä ja hiljattain löydetty Efeson Artemis. Tämä 100-luvulta peräisin oleva jumalattarenkuva löytyi Salamiin lahdelta v. 1980. Hedelmällisyyden jumalatarta esittävää patsaan molemmin puolin on kyyryssä oleva olento.

 

 

 

 

 

 

 

Etusivu            Seuraava