Jakautunut Kypros

Nikosia

Karavaaniseralji

Pyhä Viisaus

Pienoismallipuisto

Karpasia

Andreas

Afksentios

Salamis

Barnabas

Famagusta

Muurit

Bellapais

Kyrenia

Geçitköy

Mamas

Soloi

Hilarion

Tekla/Lefkara

Lárnaka

Lasarus

Minipuisto Tatlisussa

Ajoimme vielä Mini Park (Minia Kybris),  –nimiseen paikkaan joka on lähellä saaren pohjoisrantaa Tatlisussa. Siellä sijaitsee Panagia Pergminiotissa –niminen kirkko. Edellä on jo esitelty pari kolme pienoismallia.

 Kirkon viereen on koottu pienoiskoossa joukko historiallisesti ja kulttuurisesti merkittäviä Kyproksen rakennuksia. Minipuisto avattiin vuonna 2015.
Kyproslaisen perheen talo ja pihapiiri 1930-luvulta (vas.).

Talo lusignalaiselta ajalta (1400-l., kuva yllä).

1100-luvulta rakennettua Panagia Pergminiotissa –kirkkoa on kunnostettu. Siellä on näytteillä ikoneja, paikallista kasvillisuutta ja kiviä. Kirkossa on vielä nähtävillä joitakin freskoja sylinterin muotoisessa apsiksessa (päätyholvissa).


Carob-puu (Johanneksenleipäpuu), Kyproksen symboli, kirkon vieressä. Carob on ikivihreä, noin 15 m korkeaksi kasvava puu. Se kukkii elokuun ja lokakuun välillä.

Lehdet ovat nahkeat, ja muodostuvat 6–10 soikeasta, ehytlaitaisesta lehdykästä. Hedelmät ovat 20 cm pitkiä palkoja. Carob on Kyproksella yhtä yleinen kuin oliivipuu.

Johanneksen leipäpuu on kotoisin Välimeren alueelta ja jo antiikin kreikkalaiset tekivät tunnetuksi sen hedelmää ympäri tuntemaansa maailmaa. Johanneksen leipäpuusta valmistetaan suklaa- ja kaakaokorviketta, joka on rasva- ja energiapitoisuudeltaan vain murto-osan vastaavasta määrästä suklaata tai kaakaota.

Johanneksen leipäpuun siemeniä on ennen käytetty punnuksina muun muassa jalokiviä punnittaessa. Siemenen massaan perustuu yksikkö karaatti, joka kuitenkin myöhemmin standardoitiin vastaamaan 0,2 grammaa.

Etusivu    Seuraava