Jakautunut Kypros

Nikosia

Karavaaniseralji

Pyhä Viisaus

Pienoismallipuisto

Karpasia

Andreas

Afksentios

Salamis

Barnabas

Famagusta

Muurit

Bellapais

Kyrenia

Geçitköy

Mamas

Soloi

Hilarion

Tekla/Lefkara

Lárnaka

Lasarus

Retki Lárnakaan

Mosfiloti, Pyhä Tekla

Viimeisenä matkapäivänämme teimme retken Lárnakaan, 80 km yhteen suuntaan. Tämä oli ainoa varsinainen retkemme Kyproksen kreikkalaiselle puolelle.

 Matkalla poikkesimme Pyhän Teklan nunnaluostariin, joka sijaitsee Mosfilotin kylän liepeillä. Seudulla on useita muitakin luostareita. Perimätiedon mukaan keisari Konstantinuksen äiti Pyhä Helena vieraili Kyproksella 300-luvun alussa ja perusti luostarin, joka omistettiin varhaiskristillisen ajan marttyyrille, apostolien veroiselle Pyhälle Teklalle. P. Helana perusti myös läheisen Stavrovounin luostarin.

 

 

 

 


Kuvassa luostarin piha. Saavuttuaan Mosfilotin kylään P. Helena rukoili ja vesi alkoi pulputa maasta hänen ja seuralaistensa virkistykseksi. Kuvassa sisäänkäynti luostarin kirkkoon.

Sisäkuvia kirkosta, ikonostaasi ja pyhä ovi.

Pyhä vesi pulppuaa paikalla edelleen. Uskovaiset käyttävät vettä ja lähteen vieressä olevaa mutaa ihotautien ja rohtumien parantamiseen. Lisäksi kerrotaan, että Pyhän Teklan kulkeman tien varrella kasvaa vinoja puita. Ne ovat vinoja sen tähden, että ne kumartuivat Teklan ohittaessa ne.


Tämä mosaiikki on Tekla.

Suomen ortodoksinen kirkko on julkaissut sivuillaan tämän Vähän Aasian Ikonionista kotoisin olevan ensimmäisen naismarttyyrin ja apostolien vertaisen pyhän, Teklan tarinan. Lähdevettä löytyy monesta hanasta ja hanan yläpuolella on mosaiikki.

 

 

Tämä puolestaan P. Paavali, Teklan työtoveri.


Lefkara

Toinen pysähdys matkalla Lárnakaan oli Ala-Lefkara erotukseksi korkeammalla sijaitsevasta saman kylän osasta. Lefka tarkoittaa valkoista. Se oli kylässä olevan kiviaineksen väritys.

Tarkoitus ei kuitenkaan ollut tutkia kiviä, vaan nähdä esimerkki kyproslaisesta kylästä. Kylä oli erikoistunut pitsitöiden tekemiseen.

Etusivu    Seuraava