Mallorca 2-9.10.2019

Palma

Seu

Almudaina

Modernisme

Baluard

Juutalaiskortteli

Vanhoja kirkkoja

Bellver

Soller I

Soller II

Soller III

Pollentia

Alcudia

Baluard

Baleaarien museo vanhassa linnassa

Passeig de Mallorca on pohjois-etelä -suuntainen katu, joka seuraa keskiaikaisen muurin entistä linjaa. Vallihaudan vasemmalla reunalla näky muuria, joka on Baleaarien museon (Museu ed Baluard) ulkoseinää. Museo sijaitsee Pyhän Pietarin (Sant Pere) vanhassa linnassa. Tässä modernin taiteen museossa oli maalausten lisäksi multimediaesityksiä.

Kuvia tuli otetuksi kuitenkin vain muurin harjalta. Muurin aukosta näkyy, kuinka kyyhkyset kylpevät vallihaudassa.


Tässä kuvassa näkyy oikealla ylhäällä Bellverin linna ja vasemmassa laidassa ylimpänä Valparaiso -hotelli, jonka vieressä sijaitsi meidän vaatimattomampi hotellimme Ciudad de Mallorca.

Faixinan puisto
Linnan vieressä
Faixinan aukio ja puisto.

Puistossa on tällainen suihkulähde ja muistomerkki (joka sulautuu valoisaan taustaansa). Muistomerkki on pylväs, joka muistuttaa Espanjan sisällissodasta. Taistelulaiva Crucero Baleares upposi maaliskuussa 1938 vieden mukanaan 786 henkeä. Suihkulähteen vieressä on jonkinlainen aurinkokello tai lämpötilailmoitin. Rinteeseen rakennetut nurmikot, tuoksuvat kukat, viehättävät suihkulähteet ja pylväät tuovat vaihtelua ympäröivään asfalttierämaahan. Puisto on myös lapsille sopiva liikuntapaikka.

Santa Catalinan (myös Sant Pere) kaupunginosa

Vallihaudan toisella puolella on Argentiinan puistokadun ja Sant Magi -kadun kulmassa maurilaisvaikutteinen jugendtyylinen hotelli nimeltä Hostal Cuba, jossa on minareettia muistuttava torni. Tästä alkaa Santa Catalinan (Mallorcan ainoa pyhimys, Santa Catalina Thomás -1531-1574) kaupunginosa, joka rakennettiin kalastuskyläksi viime vuosisadan alussa. Vanhanajan kaupat ja trendikkäät, modernit baarit ja ravintolat ovat yhdistelmä, josta alue saa eräänlaisen urbaanin kylätunnelman.

Sant Magi kadulla ovat mm. nämä rakennukset, taimmainen Palman viimeinen edelleen toimiva hiilivarasto ja Ferreteria La Centralin rautakauppa, jossa on kukka ja kasviskoristeinen jugendjulkisivu. Santa Catalinasta tuli tutuksi tietysti keskusaukio, Plaça del Progrès, joka sijaitsi bussilinjamme varrella sekä kauppahalli, jossa sai katsella monenlaisia paikallisten asukkaiden ruoaksi päätyviä mereneläviä.

Käännyn rannan suuntaan. Siellä aukeaa maisema merelle. Palman satama on Välimeren suurimpia venesatamia.

Satamassa on kunnostettu vanhoja tuulimyllyjä, joissa nykyisin toimii yökerhoja, kulttuurikeskus ja tuulimyllymuseo (Museu des Molins).


Rantaväylä (Passeig Maritim)

On syytä palata rantaa pitkin takaisin katedraalin suuntaan. Täällä sijaitsee upea pörssitalo Sa Llotja (kuva oikealla). Linnaa muistuttavan rakennuksen on suunnitellut Guillem Sagrera. Rakennusta koristavat goottilaiset holvikaaret ja spiraalipylväät. Avara halli edustaa 1400-luvun gotiikan kukoistuskautta. Nykyisin täällä on esillä modernia taidetta, sitä samaa, mitä on vähän joka puolella.

 

Rannan ohitustien ja D’Antoni Mauran risteyksessä on Ramon Llullin (noin 1235-1315) patsas. Opaskirjan mukaan hän oli oppinut lähetyssaarnaaja. Hän oli huikenteleva hovimies niin kauan, kunnes ajoi erästä rouvasihmistä hevosella takaa seuraten naista kirkkoon. Nainen riuhtaisi kirkon keskilaivalla miehustansa auki paljastaen näkyviin sairauden runtelemat rinnat. Häpeän valtaamana Llull antoi köyhyyslupauksen ja meni Puig de Randaan erakoksi. Kun hänen suojelijansa Jaakko II kutsui hänet takaisin hoviin, hän perusti Miramarin kielikoulun ja kirjoitti laajalti eri aiheista filosofiasta runouteen.
Tarun mukaan Llull kivitettiin hengiltä Tunisiassa, kun hän yritti käännyttää muslimeita kristityiksi. Lähetyshistoriassa Llullin merkitys on niin merkittävä, ettei sitä voi tässä tilan puutteen vuoksi julkaista.

Etusivu    Seuraava