Mallorca 2-9.10.2019

Palma

Seu

Almudaina

Modernisme

Baluard

Juutalaiskortteli

Vanhoja kirkkoja

Bellver

Soller I

Soller II

Soller III

Pollentia

Alcudia

 

Alcúdia/Pollentia

D3a Ehdimme vielä tehdä yhden päivänmatkan Palman ulkopuolelle. Päätimme mennä Alcudiaan, jonne on suora ja helppo bussiyhteys, 55 km. Sa Poblaan asti on moottoritietä. Sen jälkeen hyvää perusnopeustietä kymmenisen km, ja perillä ollaan.

Linja-autoaseman vieressä on vilkas tori. Emme kuitenkaan jää siihen pitkää aikaa maleksimaan, vaan suuntaamme Alcudian kaivauksille, 1300-luvun alussa rakennetun muurin ulkopuolella sijaitsevaan roomalaiseen kaupunkiin, nimeltään Pollentia. Roomalaiset ymmärsivät paikan sotilaallisen arvon ja tekivät sinne pääkaupunkinsa valloitettuaan Mallorcan 123 eKr. Vandaalit ryöstivät Alcúdian, maurit rakensivat roomalaisten perustaman Pollentian raunioille uuden kaupungin nimeltä Al Kudia (kukkulakaupunki) 800-luvulla ja kristityt valloittajat linnoittivat sen. Jaakko II rakennutti 1300-luvulla 6 m korkean muurin kaupungin suojaksi.

 

Portella, forum ja teatteri

Pollentian rauniot ovat ainoa merkittävä jäänne Mallorcan roomalaisasutuksesta. Käynti alkaa Portellan alueelta, jossa on kolmen talon rauniot. Kaivausalueen reunassa näkyy kirkko. Se on 1200-luvulla rakennettu Pyhän Annan kappeli, Mallorcan ensimmäisiä sen jälkeen, kun kristityt valloittivat saaren maureilta. Parhaiten säilynyt on ”kahden aarteen talo” (La Casa dels Dos Tresors), jonka huoneiden keskellä on atrium. Pylväskäytävän reunustama katu, jolla on vielä pystyssä jokunen pylväs, erotti talot toisistaan. Läheisestä La Casa del Cap de Bronzesta löydetty tytön pronssipää on nykyisin museossa.  Pollentian pääaukiolla, forumilla (kuva yllä), on Jupiterin, Junon ja Minervan temppelin rauniot sekä kauppojen, verstaiden ja majatalojen jäänteitä – täällä oli Pollentian kaupallisen elämän keskus 1. vuosisadalta eKr. 200-luvulle jKr. Kaivausalueen takana oleva kirkko edustaa toista aikakautta, 1200-lukua.

Noin kilometrin päässä Portellasta on alun perin 2500-paikkainen roomalainen teatteri. Teatterin kallioon louhitut penkit ovat hyvin rapistuneita. Ennen luultiin, että tämä teatteri oli gladiaattoritaisteluissa käytetty amfiteatteri, mutta nykyisin oletetaan, että täällä esitettiin pelkästään näytelmiä. Teatterissa on kesäisin konsertteja ja teatteriesityksiä. Tätä tarkoitusta varten on rakennettu uusia penkkirivejä teatterin takaosaan. Teatteriin kuuluu puoliympyrän muotoinen katsomo, orkesterimonttu ja näyttämö. Myöhäisellä roomalaisajalla teatteria käytetiin hautausmaana (nekropolis). Se on ollut yksi syy teatterin rappeutumiseen.

Etusivu    Seuraava