Mallorca 2-9.10.2019

Palma

Seu

Almudaina

Modernisme

Baluard

Juutalaiskortteli

Vanhoja kirkkoja

Bellver

Soller I

Soller II

Soller III

Pollentia

Alcudia

Castell de Bellver

Bellverin linnan on katalonialaisen gotiikan suursaavutus. Linna sijaitsi kaupungin keskustan ja hotellimme puolivälissä. Sinne olisi hyvin voinut mennä jalkaisin, mutta kun linna on mäellä vajaan 500 askelman korkeudessa eikä sinne kulje muuta julkista liikennettä kuin kiertoajelubussi, niin bussia on käytettävä. Linna on siis männikössä Palmanlahden kupeessa, missä se hallitsee näkymää, kun lahdelle katsoo vastarannalta katedraalin suunnasta. Bellverin linna on Espanjan ainoa pyörölinna. Siinä on kolme puoliympyrän mallista muuritornia ja iso pyörötorni nimeltä Torre de Homenaje, jonka laskusilta yhdistää linnan pääosaan.


Linnan nimi tarkoittaa kaunista näkymää. Moni käykin siellä vain ihailemassa maisemia. Parhaat näkymät avautuvat linnan katolta. Zoomilla kuvatussa kuvassa meidänkin hotelliimme näkyy (punaisella nuolella merkitty). Sen vasemmalla puolella on suurikokoinen hotelli Horizonte. Kävimme ensin Merjan kanssa kiertoajelubussilla linnan mäellä. Linna sattuikin olemaan kiinni, minkä seurauksena emme päässeet ollenkaan sisälle. Piti ottaa kuvia vain linnan ympäriltä, mäeltä. Se onkin ihan oikea ja hyvä tapa aloittaa linnaan tutustuminen.

 


Linnan sisätilat

Linnan keskellä on sisäpiha, Patio de Armas, ja paraatikenttä, jolla on sadevedenkeruuallas. Sisäpihalta pääsee sen ympärillä sijaitseviin tiloihin. Linnan kaksi kerrosta ovat arkkitehtonisesti eri tyyliä. Sotilaiden käyttöön suunnitellussa ensimmäisessä kerroksessa on puolipyörökaaria ja tasakatto, kuninkaallisen perheen käyttämässä toisessa kerroksessa taas on goottilaiset kaaret ja ruodeholvit.


Ensimmäisessä kerroksessa on Palman kaupunginhistorian museo. Kokoelma alkaa Palman seudun esihistoriallisista luolista tehdyistä löydöistä. Museossa kerrotaan myös roomalaisesta ja maurilaisesta Palmasta sekä Mallorcan valloituksesta maureilta, samoin kuin Palman sisäpihoista ja jugendarkkitehtuurista. Täältä on portaat ylös kattoterassille, mistä näkee hyvin linnan sisäpihan.

Yläkerrassa on Markuksen kappeli, valtaistuinsali ja keittiö, joka on vieläkin savusta musta. Torneissa saattaa erottaa ranskalaisten sotavankien sisäseiniin kaivertamat sanat ”Vive Napoleon”. Linnan yläkerrassa on kolmessa salissa esillä Mallorcalla syntyneen kardinaali Antoni Despuigin (1745-1813) taidekokoelma. Ensimmäisessä salissa kerrotaan kardinaalin elämästä ja kahdessa muussa on marmoriveistoksia ja niiden osia.

Bellverin linnan rakentaminen aloitettiin vuonna 1300 Jaakko (Jaume) II:n käskystä. Linna valmistui kymmenisen vuotta myöhemmin. Alkuperäinen arkkitehti, Pere Salvà, suunnitteli myös Palau de l’Almudainan. Linna rakennettiin kuninkaan residenssiksi, mutta siihen tarkoitukseen sitä ei käytetty juuri milloinkaan, vaan se palveli lähes 600 vuotta vankilana. Ensimmäinen vanki oli kruunaamaton Jaakko IV, joka joutui tänne isänsä Jaakko III:n hävittyä Llucmajorin taistelu 1349, jolloin Mallorcan nuori kuningaskunta romahti. Linnassa pidettiin sotavankeina Napoleonin upseereita, ja siellä teloitettiin 1817 kenraali Luis de Lacy. Kaarle IV:n valtiovarainministeri Gaspar Melchor de Jovellanosia pidettiin samassa sellissä kuusi vuotta. Valtaistuinsali on nykyään nimetty Jovellanosin nimellä. Espanjan sisällissodan aikana linnassa oli vankeina tasavaltalaisia. Palatessamme bussilla alas rantatielle ohitimme Suomalaisen baarin nimeltä Pia ja Pepe. Sen lähemmäksi baaria emme ehtineet käydä.

Etusivu    Seuraava