Mallorca 2-9.10.2019

Palma

Seu

Almudaina

Modernisme

Baluard

Juutalaiskortteli

Vanhoja kirkkoja

Bellver

Soller I

Soller II

Soller III

Pollentia

Alcudia

Palman jugendarkkitehtuuri (modernisme)


Marques del Palmer aukiolla voi ihailla sangen omaleimaista jugendtaloa, Can Forteza Reytä. Palmalainen koru- ja hopeaseppä Lluis Forteza Rey tapasi Gaudin tämän uudistaessa katedraalin sisätiloja ja suunnitteli talon vuonna 1909. Julkisivun yläpuoliskoa peittävät keramiikkasirpaleet ovat leimallisia myös Gaudin töille. Huomaa siivekkäiden lohikäärmeiden välissä oleva irvokas naama. Viereinen rakennus Can Aguila (kuvan oikeanpuoleinen rakennus) valmistui samaan aikaan tavarataloksi, mutta nykyisin siellä on kenkäkauppa. Julkisivussa on käytetty poikkeuksellisen paljon rautaa ja lasia.

Kävelimme oppaan (Mallorca, Tammi 2008) mukaisen kävelyreitin, joka oli otsikoitu Palman modernisme. Kyseessä on Barcelonassa 1900-luvun alussa kukoistanut jugendin (art nouveau) katalonialainen suuntaus. Modernismea edustaneet arkkitehdit hylkäsivät klassisen muotokielen ja suosivat aaltoilevia linjoja, hulmuavia julkisivuja sekä geometrisia ja kukkakuvioita ja käyttivät paljon teollisia materiaaleja, esim. rautaa, keramiikkaa ja lasimaalauksia. Tunnetuin modernismen edustaja oli espanjalainen arkkitehti Antoni Gaudí (1852-1926), joka uudisti Palman katedraalia. Hänen vaikutuksensa näkyy eri puolilla Palmaa. Lähdimme liikkeelle Kuninkaan aukiolta ja nousimme portaita ylös ohittaen Palau Marchin. Jatkoimme Kuninkaankadulle (Carrer Palau Reial) ja ohitimme Baleaarien parlamenttitalon.

Saavuimme Placa Cortille kaupungintalon (Ajuntament) edustalle (kuva alla)


”Käänny oliivipuun kohdalta vasemmalle kävelykadulle, jonka varrella on paljon kauppoja.”


Kävelykadulla ohitamme Can Corbellan, joka on yksi Palman jugendin ensimmäisiä rakennuksia. Huomaa ensimmäisen kerroksen maurilaistyyliset hevosenkenkäkaaret ja ikkunoiden lasimaalaukset, aaltoileva (puurakenteinen) julkisivu ja kahdeksankulmainen torni. 

Pääväylä Unió – Jaume III

Emme jatka matkaa vieressä olevalle Suuraukiolle, vaan ohjeen mukaan portaita alas Weylerin aukiolle.

Aukion varrella on leipomo Forn des Teatre, jossa on hurmaava jugendedusta. Liikkeen kuuluisin tuote on ensaïmada. Se on mallorcalainen leivonnainen, jonka koko ja täytteet vaihtelevat. Legendan mukaan ensaïmada syntyi inkvisition ollessa pahimmillaan. Sen sisältämän sianrasvan avulla juutalaiset ja muslimit voitiin helposti erottaa kristityistä. Meiltä jäi tämä tuote nauttimatta. Mutta jos en väärin muista, nautittiin järeämpi lounas liikkeen ikkunan edustalla.

Kadun toisella puolella on maineikas Gran Hotel, Palman ensimmäinen jugendtalo. Siellä toimii nykyisin Fundació la Caixa. Kulttuurisäätiön hallussa oleva rakennus rakennettiin Palman ensimmäiseksi luksushotelliksi vuonna 1903, jolloin kaupungissa ensimmäisen kerran havahduttiin huomaamaan matkailun mahdollisuudet. Gran Hotelia vastapäätä on Plaça del Mercat, kaupungin vanhin toripaikka; siellä pidettiin maurien aikaan basaaria. Täällä olevasta kioskista ostimme kymmen matkan linja-autolippuja.

Aukiolla on myös Can Casayas, kaksi samanlaista jugendtaloa, joiden välissä on kapea kuja. Niiden parvekkeet muistuttavat karnevaalinaamioita, ja niissä on tyypilliset kaartuvat julkisivut. Aukion eteläsivulla on Pyhän Nikolaun kirkko. Kävimme siellä kyllä sisälläkin, mutta opaskirjani eivät kerro mitään tästä kirkosta. Matka jatkukoon siis Joan Carles I:n aukion yli Jaume III:lle. Avinguda Jaume III on Palman vilkkain ostoskatu.
Etusivu


Seuraava