Mallorca 2-9.10.2019

Palma

Seu

Almudaina

Modernisme

Baluard

Juutalaiskortteli

Vanhoja kirkkoja

Bellver

Soller I

Soller II

Soller III

Pollentia

Alcudia

 

Soller 2

Sóller ja Port de Sóller

Raitiotie Sóllerista satamaan, avattiin vuonna 1913, ja sillä liikennöidään edelleen. Vaunut ajavat läheltä appelsiinipuita, että hedelmiä pystyy melkein nappaamaan oksilta.

Soller on sitruspuita kasvavassa laaksossa Tramuntanavuorten keskiosassa. Se on pohjoisrannikon ainoa isohko kaupunki ja tunnetaan ennen kaikkea appelsiineistaan, joita ensimmäiseksi vietiin Barcelonaan ja Marseillesiin. Kun rautatie Palmaan valmistui 1912 ja sähköistettiin 1929, Sóllerin hedelmiä saatiin nopeasti pääkaupungin toreille. Silti Sóller pysyi varsin eristyksissä muusta Mallorcasta, kunnes autoliikennetunneli valmistui 1997. Port de Sóller on hiljainen lomanviettopaikka; siellä käy paljon päiväretkeläisiä, mutta illalla tulee jälleen hiljaista. Sataman länsipuolella olevalle majakalle voisi kävellä, mutta jää kävelemättä. Näkyyhän se meri ja majakka jo ratikasta. Nälkä tuli jo. Täyden menun sijasta meille riittää vähempi ja halvempi. Vältämme äyriäisiä ja etanoja, jotka kuulemma levittävät jotain tautia. Merja ottaa mallorcalaisen omeletin. Lounaan nauttineena on mukavampi lähteä kävelylle.

Vahinko, ettei tullut uikkareita mukaan. Täällähän on hieno beachi!

Sóllerin nähtävyydet

Sitten seuraakin paluumatka (ratikalla). Saavumme Sólleriin, jossa päätepysäkkinä on r-asema. Sen vieressä on pikku kaupungin pääaukio ja sillä sijaitseva pääkirkko, Sant Bartolomeulle omistettu uusgoottilainen kirkko. Jugendtyylisen (modernisme) fasadin suunnitteli Gaudin oppilas Joan Rubió vuonna 1904. Tällä paikalla on ollut kirkko jo 1200-luvulla.  Hän piirsi myös viereisen koristeellisen Banco di Sóllerin (alla oikealla).

Ikkunaruutukin on koristeellinen. Varkaiden on turha yrittää sisälle järeästä ja tiheäsilmäisestä kalterista. Me emme pyri sisälle pankkiin laillisin emmekä laittomin keinoin. Kirkkoon sen sijaan astumme sisälle.    

Pääalttarin keskellä poseeraa itse Bartolomeus. Kirkon esitteestä näkee kaikki kirkon tärkeimmät kohteet, edellä mainittujen lisäksi monstranssin ja Ruusuikkunan.
Samalla ’Perustuslain aukiolla’ kirkon ja pankin kanssa on kaupungintalo (kuva oikealla).

Aukion nimiviitta: Plaça Constitutio.

Etusivu    Seuraava