Mallorca 2-9.10.2019
Juutalaiskortteli |
||||||
|
Juutalaiskortteli
Toinen kävelyreitti kiertää Palman juutalaiskorttelia katedraalin itäpuolella. Nimellä El Call tunnettu kaupunginosa kuului 1300-luvulla Euroopan johtaviin juutalaiskortteleihin. Siellä asui mm. silkkikauppiaita, hopeaseppiä ja oppineita, ja siellä oli useita synagogia. Palman juutalaiset kunnostautuivat monilla aloilla, esim. lääketieteessä, tähtitieteessä, navigoinnissa ja kartografiassa – isä ja poika Abraham ja Jafuda Gresques piirsivät 1300-luvulla koko silloista tunnettua maailmaa esittävän kartan. Vuonna 1391 puhjenneen antisemitistisen mellakan jälkeen juutalaiskortteli alkoi taantua, kun juutalaisia pakkokäännytettiin kristinuskoon. Palmaan palasi aktiivinen juutalaisyhteisö vasta 1970-luvulla, joskin entisessä juutalaiskorttelissa on nyt moskeijakin.
Lähdetään liikkeelle Meripuiston etelälaidalta katedraalia vastapäätä. Täällä on myytävänä kaikenlaista turistikrääsää ja ihmisiä on runsaasti lekottelemassa varjossa ja auringossa. Tekojärven itäpuolella alkaa toinen puistoalue, jossa on lasten leikkikenttä renessanssiajan muurin vierellä. Puiston päästä, pinjametsän takaa löytyy puistosta aukko, josta pääsee 1500-luvulla rakennetusta Muuriportista (Porta de la Murada) Sa Calatravaan, joka on Palman perinteikkäimpiä kaupunginosia. 1400-luvulla siellä toimi parkitsimoja.
![]() |
![]() |
Saavumme Sant Jeronin aukiolle (yllä vasemmalla), joka on saanut nimensä aukion laidalla olevasta kirkosta ja siihen kuuluvasta luostarista. Tällä aukiolla tapasimme nuoren suomalaisen pariskunnan, joka tunnisti meidät kielestä. He olivat lähteneet polkupyöräilemään asuinpaikastaan Palman lähistöltä. Kirkon takana, siis korttelin päässä, on vanhaa kaupunginmuuria ja torni, joka on vähäinen jäänne arabien rakentamista suojavarustuksista. Vähän matkan päässä Lorenç Bisbalin aukiolla (yllä oikealla) on kaksi kirkkoa Hylättyjen Neitsyt Marian kirkon (Nostra Seniora dels Desamparats) perustivat kristinuskoon kääntyneet juutalaiset 1400-luvulla. Nimi viittaa siihen, kun kirkko hylättiin 1700-luvulla augustinolaisten rakennettua viereisen Armon Neitsyt Marian kirkon (Nostra Seniora dels Socors).
![]() |
Vähän matkan päässä on Josep Maria Quadradon aukio, jolla sijaitsee nelikerroksinen asuintalo nimeltä Can Barceló. Tätä modernismetyylistä rakennusta koristavat eräässä palmalaisessa tehtaassa valmistetut keramiikkapaneelit, jotka esittävät naispuolisia taidemaalareita, kirjailijoita ja muusikkoja.
Carrer de la Samaritanalta pitäisi löytyä pieni moskeija. En löydä muuta kuin tuhritun seinän, jossa on yläosassa arabialaistyylisiä ikkunoita. Ehkä tämä kuvaa moskeijoiden kohtaloa kristillistetyssä kaupungissa. Eipä muuten tullut yhtään synagogaakaan vastaan, vaikka juutalaiskorttelissa ollaan. Valtaväestön uskonto ei siedä muita uskontoja rinnallaan.
Pyhä Fransiskuksen kirkko ja luostari
Saavun Pyhän Fransiskuksen aukiolle (Plaça de Sant Fransesc). Aukio on saanut nimensä kirkon mukaan. Tämä fransiskaanikirkko ja luostari on vuodelta 1281, mutta barokkifasadi rakennettiin 1600-luvulla uudelleen salaman iskettyä alkuperäiseen goottilaiseen julkisivuun. Kirkon edustalla oleva patsas esittää Amerikkaan lähtenyttä mallorcalaista lähetyssaarnaajaa Junípero Serraa (1713-1784) ja nuorta intiaanipoikaa.
![]() |
![]() Kirkossa oli parhaillaan menossa häät. Täytyy sanoa, että olivat prameat häät. Oli oikein hieno kuoro, joka esitti upea klassista kuoromusiikkia. Kun avioliitto on kaiken lisäksi sakramentti, niin se tekee hääseremoniasta messun ’kaikkine mausteineen’. Opaskirjan mukaan kirkon sisätilan pilaa yliampuva barokkialttari, jonka päällä on ratsastavaa Yrjänää esittävä patsas. |
Pääalttarin takana kappelissa on mallorcalaisen mystikon Ramón Llullin vuonna 1448 valmistunut hauta.
Häähumun takia
meiltä jäi valitettavasti näkemättä kirkon
vieressä oleva luostaripiha. Keskellä pihaa on
sypressin vartioima vanha kaivo. Etusivu Seuraava |
![]() |