Nizza 20-27.11.2022

Gounod Rantakatu Vanhakaupunki Linnakukkula Satama Paillon Uusikaupunki
Cemenelum Fransiskaaniluostari Cannes Suquet Monaco Monacoville Monte Carlo

Cannes

Palais des Festivals

Sinisellä rannikolla (Cote d’Azur) on useita mielenkiintoisia kohteita. Tärkeimpiä ja tunnetuimpia ovat Nizzan ohella varmaan Cannes ja Monaco. Nizzasta Cannesiin on vähän päälle 30 km. Päätimme mennä sinne junalla, koska rautatieasema on ihan lähellä hotelliamme. Luulin, että lipun voi ostaa kassalta, mutta eipä ollut muuta lipunmyyntiä kuin automaatti ja sekin vain ranskan kielellä. Vähän aikaa seikkailin automaatilla, kunnes eräs ystävällinen ranskalaismies tuli avuksi. Ei riittänyt vain napukoiden paineleminen. Sitä piti myös pyörittää. Ei ranskalaismieskään heti löytänyt toimivaa automaattia. Viimein onnistuimme saamaan menopaluulipun kahdelle, kun olin painellut luottokorttini koodia moneen kertaan. Onnistuin lopuksi säilyttämään myös luottokortin, vaikka Merja epäili, että rahat ovat jo tyhjentyneet tililtä.

Kävelimme rautatieasemalta suoraan kohti meren rantaa ja osuimme tähän kohtaan eli suurelle rakennustyömaalle (kuva alla). Hortoilimme rakennustyömaan avoimia käytäviä pitkin todetaksemme loppujen lopuksi, että olemme Cannes’n elokuvajuhlien festivaalikeskuksessa (Palais des Festivals), joka sijaitsee vanhan sataman ja La Croisette-nimisen rantakadun välissä. Rakennus on elokuvajuhlien glamourin symboli. Vaikka itse rakennus edustaa 1980-luvun tylsää arkkitehtuuria – sitä kutsutaankin ”bunkkeriksi” – se on osa Cannesin juhlien myyttiä, jota kuvaavat kuuluisat, suureen auditorioon johtavat les marches -portaat, ja elokuvatähtien ja ohjaajien kädenjäljet ulkopuolen terrakottalaatoilla.

 

Vähän aikaa hortoiltuamme ympäri rakennustyömaata löytyi lopulta kuuluisat portaatkin. Jäi kuitenkin istumatta punaisella matolla. Tätä glamouria vaille jääminen ei aiheuttanut mielipahaa. Palais’ta, johon kuuluu 18 auditoriota, käytetään lukuisiin tapahtumiin – musiikkiteollisuuden palkintojuhliin, mainos- ja kiinteistökehitysmessuihin, luksusliikkeiden ja turismin tapahtumiin, rock-konsertteihin ja šakkiturnauksiin.

 

Rakennuksessa toimii myös Casino Croisette, matkailutoimisto ja Rotonde de Lérinsin merelle antava pyörörakennus (kuvassa La Croisetten ja sataman välissä).

La Croisette

Lähdimme rakennustyömaalta rannan suuntaiselle kadulle ja totesimme, että asukkaita Cannesissa on 70 610. 1830-luvulta eteenpäin ranskalaiset ja ulkomaalaiset aristokraatit rakensivat alueelle loma-asuntoja, ja vähitellen kaupungista muodostui lomakaupunki.

 

Palmujen reunustama rantakatu La Croisette kuvastaa lomakaupungin suosioon nousua 1900-luvun alussa kolmella legendaarisella palatsihotellilla: vuonna 1926 avatulla Majesticilla (kuvassa), vuonna 1912 avatulla koristeellisella Carltonilla – jossa on kaksi, kuulemma kuuluisan kurtisaanin La Belle Oteron rintojen mukaan muotoiltua, kupolia – sekä art deco tyylisellä Martinezilla.

 

Seuraavan liikerakennuksen edessä rantapuistossa on yksi neitonen lähdössä uimaan, mutta kivestä veistettynä se on jähmettynyt paikoilleen. Kadun varrella on tyylikkäitä design- ja koruliikkeitä, joita kannattaa korkeintaan katsella, kun sattuu olemaan niukalla budjetilla liikkuva turisti.

Kuva yllä:
Kesäisin pitkä hiekkaranta on varattu melkein kokonaan yksityiseen käyttöön, ja sen varrella on ravintoloita, rantatuoleja ja laitureita nousuvarjoilua ja vesihiihtoa varten, vaikka Majesticin ja Palais des Festivalsin välillä on pieni yleinen, ruuhkainen ja pakokaasujen täyttämä rantaosuus. Vessaa ei vain löytynyt mistään! Nyt lokakuun lopulla ranta on hiljainen. Kaukana näkyy sentään risteilylaiva ankkuroituna kaupungin edustalle.


Kuva oikealla:

Tämä hotelli on se kuuluisa Carlton Intercontinental, jonka kupoli tuntuu tutulta nizzalaisille, missä samanlaisia kupoleja on joka puolella.

Hotel Martinez kantaa vaatimattomasti rakennuttajansa Emmanuel Martinezin nimeä. Kun se avasi ovensa kesäksi 1929, se oli Ranskan suurin hotelli, jossa oli 476 tilavaa huonetta ja 56 huonetta asiakkaiden henkilökuntaa varten.

Etusivu    Seuraava