Nizza 20-27.11.2022

Gounod Rantakatu Vanhakaupunki Linnakukkula Satama Paillon Uusikaupunki
Cemenelum Fransiskaaniluostari Cannes Suquet Monaco Monacoville Monte Carlo

Monacoville

Portaiden yläpäässä on ruhtinas Rainier III:a (1923-2005) esittävä patsas. Monacon hallitsijat ovat keskiajalta alkaen kuuluneet Grimaldin sukuun. Rainier III oli Monacon ruhtinas 1949-2005. Hän oli ratkaiseva henkilö Monacon talouden kehittäjänä. Kasinotaloudella Monacosta tuli veroparatiisi. Ruhtinas uudisti myös ruhtinaskunnan perustuslakia, joka rajoitti ruhtinaan yksinvaltiutta. Avioituminen filmitähti Grace Kellyn kanssa vuonna 1956 herätti kansainvälistä mediajulkisuutta. Pariskunnalle syntyi kolme lasta: Caroline, Albert ja Stéphanie. Hänen poikansa Albert (s. 1958) sai ruhtinaana nimen Albert II.

 

Kallionsa laella kohoaa Le Rocher eli Monaco-Ville , jota dominoi Place du Palais’lla sijaitseva kuvankaunis Palais Princier. Palatsi rakennettiin aikanaan genovalaisten 1200-luvulla perustaman linnoituksen ympärille. Se on yhä ruhtinasperheen asunto, joka on – muutamaa ajanjaksoa lukuun ottamatta – ollut Grimaldin suvun hallinnassa aina siitä asti, kun François Grimaldi tunkeutui paikalle munkin asussa vuonna 1297. Tykkien ja tykinkuulapyramidien reunustaman aukion valleilta avautuvat hienot näkymät. Vahdinvaihto tehdään päivittäin kello 11.55 rumpujen tahdittamana. Menimme kahville aukion laidassa olevaan kahvilaan, mutta emme jääneet odottamaan vahdinvaihtoa.

 

Palatsiaukiolta lähtee kapea kuja merelle päin. Kujalla on tämä Pyhän Devotan, Monican suojeluspyhimyksen kuva.

Monacovillen uusromaaninen, Pyhälle Nikolaukselle omistettu katedraali rakennettiin vuonna 1875. Se edustaa pelkistettyä uusromaanista tyyliä keskilaivaa reunustavine lippuineen ja alttarin yläpuolta koristavine bysanttilaistyylisine mosaiikkitöineen. Sivukappeleissa on Saint Devotan ja roomalaislegioonalaisen Saint Romainin pyhäinjäännöslippaat sekä Ludovico Bréan tekemä alttaritaulu, joka esittää pyhimysten ympäröimää Pyhää Nikolausta.

 

Monacon ruhtinaiden koruttomat, laattamaiset hautakivet on sijoitettu maahan alttarikomeron ympärille. Ruhtinaan ja hänen puosisonsa Rainierin ( 1982) hautakivi vuodelta 2005 löytyy sieltä.

Laupeuden kappeli (Chapelle de la Miséricorde) rakennettiin vuonna 1639. Se on toiminut Mustien penitenttien veljeskunnan kotipaikkana. Monacon ruhtinas Honoré II toimi veljeskunnan ensimmäisenä priorina.

 Kuvassa pääalttari
Yksilaivaisessa kirkossa on oikealla seinän vierustalla pyhäinjäännöslipas ja seuraavassa lasikopissa François Joseph Bosion Kristusta esittävä puuveistos, jota kuljetetaan kaupungin läpi pitkäperjantaisin. Molempia seiniä koristaa rivi maalauksia ja patsaita.

Tarkoitus oli vielä käydä Chapelle de la Visitationissa, mutta se oli kiinni. No, eipä siinä sitten muuta kuin suunta keskustaan. Kirkon edustalla bussi oli juuri lähdössä alas kukkulalta. Hyppäsimme kyytiin ja kysyin, että paljonko maksaa. ”Ei mitään, tämä on ilmainen”. Se kyyti kelpasi, vaikka alaspäin kävely olisi toki ollut helpompaa kuin ylöspäin.