Nizza 20-27.11.2022

Gounod Rantakatu Vanhakaupunki Linnakukkula Satama Paillon Uusikaupunki
Cemenelum Fransiskaaniluostari Cannes Suquet Monaco Monacoville Monte Carlo

Satama (Port Lympia)

Savoijin kreivi Charles-Emmanuel III päätti vuoden 1750 tienoilla rakentaa Nizzaan kunnon sataman. 300 kaleeriorjaa kaivoi rämeikköön altaan, joka nimettiin Port Lympiaksi paikalla sijainneen lähteen mukaan. 1800-luvulla satamasta tuli yhä suurempi ja kauniimpi.

 Linna7

Satama on lentokentältä lähtevän raitiovaunulinjan T2 itäinen päätepiste. Vastakkaisen rantakadun takana sijaitsee Paleontologian museo kerrostalon alimmassa kerroksessa paikalla, missä norsunmetsästäjäheimo viivähti rannalla 400 000 vuotta sitten, kun merenpinta oli 26 m nykyistä korkeammalla. Kun paikka löydettiin vuonna 1966, arkeologit uurastivat yötä päivää viisi viikkoa sen eteen. Museossa esitellään työkaluja, jäännöksiä, eläinten luita, kirveenhamaroita, piikivityökaluja ja oksista malliksi tehty maja.

Edempänä metsäisessä Mont Boronissa on luksustaloja ja 11 kilometrin edestä yleisiä kävelyreittejä. Kukkulan laella olevaa armeijan 1800-luvun aikaista linnaketta ollaan muuttamassa Jean Nouvelin arkkitehtuurikeskukseksi.

 Linna8

Sataman itäpuoli. Satama-altaassa kelluu risteilijöitä, purjeveneitä ja värikkäitä, lipuin koristeltuja jollia (”pointus”).

Satama1

Ile de Beaute -aukiota hallitsee Notre-Dame du-port, jota reunustavat sardinianpunaiset uusklassiset talot. Kirkko rakennettiin vuosina 1840-53 samaan aikaan kuin sitä ympäröivä aukio. Uusklassista julkisivua koristaa 4 pylvästä, jotka lisättiin rakennukseen vuonna 1893. Kirkon huipulla on Neitsyt Marian patsas. Kirkon seinässä oleva latinalainen teksti ilmaisee, että kirkko on pyhitetty tahraantumattomalle neitsyelle, mikä siis tarkoittaa, että hänen uskotaan olevan synnittömänä syntynyt.

 Satama2

Kadun varren torinolaistyyliset asuintalot rakennettiin 1700-luvulla harmonisen rakennuskaavan mukaan. Tässä talossa näyttää olevan sauna alakerrassa.

 Satama3

Katse taaksepäin sataman perukoille. Taulussa taitaa olla vanha kuva samasta maisemasta.

 Satama5

Monument aux Morts. Marsalkka Foch paljasti Roger Réassalin kauniin teoksen 1928: se on muistomerkki niille 4 000 nizzalaisille, jotka kuolivat 1. maailmansodassa 1914-18. Pelkistetyssä uurnassa on kaksi Alfred Janniotin (1889-1969) art deco-tyylistä kohokuvaa. Linnavuoren päässä olevalla niemellä kadun nimi muuttuu Quai Rauba-Capeuksi. ”Hattuvarkaaksi” nimetyltä tuuliselta rantakadulta avautuu esteetön näköala ulapalle ja myös maisema Enkelten lahdelle. 1700-luvulla Ponchettes-kalastajamökkien eteen rakennettua tietä levennettiin 1826 ja vuoden 2004 uudistustyöt toivat sille arkkitehtuuripalkinnon. 

 Satama6

Nyt rantapromenadia reunustaa pitkä penkki ja sen puolivälissä on aurinkokello, joka näkyy osittaisena vasemmalla puolellani.

Etusivu    Seuraava