Nizza 20-27.11.2022

Gounod Rantakatu Vanhakaupunki Linnakukkula Satama Paillon Uusikaupunki
Cemenelum Fransiskaaniluostari Cannes Suquet Monaco Monacoville Monte Carlo

Monaco

Toisen päiväretken teimme Monacon ruhtinaskuntaan nopeasti kiitävällä bussilla mahtavia maisemia vuoren reunoja pitkin 18 km matkan. Matka kestää kuitenkin puoli tuntia, sillä pysähdyksiä on useita. Matkan hinta 1,50 ekua. Bussin lähtöpaikkaa ei ollut helppo löytää eikä bussin numero ollut se, mikä käytettävissä olevien tietojeni mukaan vei Monacoon. Nostimme yhdellä pysäkillä käden pystyyn bussille, jonka osoitteena luki Monaco.

 ovat

Villefranche-sur-Mer (kuva yllä)on lähellä Nizzaa. Roomalaisen sataman paikalle syntynyt kaupunki kohoaa portaittain kuin amfiteatteri kauniin luonnonsataman ympärillä. Savoijin herttua Emmanuel Philibert rakensi 1543 rannikolle puolustuslinnakkeita, jottei kaupunki joutuisi hyökkäyksen kohteeksi, kuten 1388, jolloin Savoiji valtasi sen. Kukkulalle kipuavat jyrkät ja kapeat kadut paikoin kuin holvikattoisia tunneleita. 

Monacon kartta

Etelästä pohjoiseen lukien Monacon kaupunginosia näyttävät olevan Fontevieille, Monacoville, La Condamine, jonka vieressä on satama, Port Hercule, sekä pohjoisessa Monte Carlo.

 

 

 

 

 

 


Fontvieille

Luulen, että jäimme pois bussipysäkillä, joka sijaitsi Boulevard Charles III:lla (Kaarle III) ja lähdimme siitä kävelemään kohti Fontvieilleä.

 

Tämä marmorilaatta on pystytetty ruhtinas Rainier III:n 50-vuotisen hallituskauden kunniaksi (1949-1999). Tähän on rakennettu laatan mukaan ruhtinas Rainier III:lle omistettu esplanadi. Fontvieille on 25 hehtaarin täyttömaalle luotu, yksi ruhtinas Rainier III:n 1960-luvun faaraomaisista projekteista, joiden vuoksi häntä alettiin kutsua rakentajaruhtinaaksi. 

Huvivenesataman ympärillä on suuria,uusprovencelaistyylisiä koruttomia kerrostalokomplekseja sekä kansainvälisten ekspatriaattien suosimia baareja ja brasserieita (brasserie on ranskalainen ravintola, jossa on rento tunnelma ja jossa tarjoillaan yksittäisiä ruokia ja muita aterioita). Kuvan kohdassa sijaitsee suuri Carrefouren tavaratalo. Jatkamme matkaa eteenpäin ruhtinatar Gracelle omistettuun ruusutarhaan. 4 000 ruusupensasta on istutettu tänne ruhtinattaren auto-onnettomuudessa kuolleen ruhtinattaren muistoksi. Onnettomuus tapahtui yhä selvittämättömissä olosuhteissa Corniche-tiellä vuonna 1982. Hollywood-elokuvatähti Grace Kelly avioitui vuonna 1956 ruhtinas Rainier III:n kanssa.

 

 Voi olla, että ruusutarha on tähän vuodenaikaan vähän huonossa hapessa, mutta kova sutina siellä kävi. Kyllä paikkoja hoidettiin suurella antaumuksella.


Kävelimme takaisin ostoskeskukseen (kuva alla), josta onneksi löytyi muutama rullaportaikko, ettei tarvinnut koko ajan kiivetä ylämäkeen. Ostoskeskuksesta avautuu näkymä Monacovillen eteläjyrkänteeseen.

Monacoville
(Le Rocher)
Vanha kaupunki sijaitsee siis kukkulan laella. Tästä ei ole pääsyä suoraan vanhaan kaupunkiin Pitää kiertää sataman puolelta.

 

Kuva sataman lähellä olevalta Rue Terrazanilta Monacovillen kukkulan suuntaan.

 

 

Menimme seuraavaan sopivaan ravintolaan. Kohdalle sattui jonkinlainen pikaruokaravintola, johon oli kuitenkin kova jono. Siellä sai valikoida, minkälaisen ruoka-annoksen itse hyllyltä noukkii. Minä noukin poke bowlin, johon kuului myös juoma, 16 ekua. Merjan tarkoitus oli ottaa salaattia, mutta hänkin päätyi poke bowliin. En tiennyt, mikä ihmeen ruoka tämä mahtoi olla, mutta hyvää se oli. Eikä kaikkea jaksanut syödä, vaan osa pitää säästää laukkuun ilta-ateriaa varten. Isä Matteon tutkimuksia TV-sarjassa ylivääpeli Cecchini tilaa poke bowlin, mutta ei tykkää siitä ollenkaan. Poke on havaijilainen ruokalaji, joka valmistetaan raa’asta kuutioidusta tonnikalasta, jota marinoidaan esimerkiksi seesamöljyssä ja soijakastikkeessa.

Ruokailun jälkeen matka jatkui rantakatua Boulevard Albertia pitkin kohti Monte Carloa, joka sijoittuu kapealle alueelle vuorten ja meren rannan väliin.

Sataman luoteiskulmassa on Pyhälle Devotalle, ruhtinaskunnan suojelijalle omistettu kappeli  (kuva oikealla). Saint Devota on Korsikan ja Monacon suojeluspyhimys. Hänet tapettiin Rooman keisarien Diocletianuksen ja Maximianuksen vainojen aikana. Naispyhimyksillä on näemmä merkittävä sija katolisen kirkon pyhimyskalenterissa. 1000-luvulla perustettu kirkko uusittiin melkein kokonaan 1800-luvulla. Sen mukulakiviaukiolla poltetaan vene 26. tammikuuta pyhimyksen juhlan aattona, muistoksi siitä, että Sainte-Devota ajautui täällä maihin 300-luvulla.

Ettei sanottaisi, että olen kokonaan unohtanut Monte Carlo -rallin, niin tässä kuvassa on keskellä liikenneympyrää ralliauton monumentti ehkä jopa ajalta ennen sotia. Monaco ei ole vain autourheilun kuuluisimpia kisapaikkoja, vaan se on myös monien formulamestareiden kotipaikka, missä verottaja kohtelee suurituloisia lempeästi.
Etusivu         Seuraava