Nizza 20-27.11.2022

Gounod Rantakatu Vanhakaupunki Linnakukkula Satama Paillon Uusikaupunki
Cemenelum Fransiskaaniluostari Cannes Suquet Monaco Monacoville Monte Carlo

Cimiezin luostari

Saint Ponsin benediktiiniluostari perusti samalle kukkulalle lähettyvilleen kappelin, josta kehittyi myöhemmin Cimiezin fransiskaaniluostari, kun fransiskaanit tulivat luostariin vuonna 1546.

 

Luostarinkirkossa vallitsee arvokas ja harras tunnelma.

 

Barokkityylinen pääalttari. Vaikka kirkon ulkosivu on uusittu melko mauttomasti, sen sisäosa edustaa pelkistettyä goottilaista tyyliä maalauksin peitettyine seinineen ja holveineen.

Kirkossa on kolme paikallisen mestarin Ludovico Bréan maalausta: Pièta – triptyykki (1475), Ristiinnaulitseminen (1512) ja Ristiltäotto (1520), joista ensin mainittu on kuvassa vasemmalla. Varhaisen kulmikkaan Piètan goottilainen tunnelma on kiinnostava vastakohta Ristiinnaulitsemisen valoisuudelle ja symmetrisyydelle, sen vakaille hahmoille ja kaukaisuuteen jatkuvan maiseman perspektiiville.

 

Sivukappeli, jossa on koristeellinen risti (yllä oikealla). Kirkon yhteydessä on Fransiskus Assisilaiselle ja hänen perinnölleen omistettu museo, jossa pääsee tutustumaan fransiskaanimunkin elämään: munkinkammio jouhipatjoineen, ruokasali, kappeli haalistuneineen freskoineen.

Cimitière de Cimiez. Luostarin pienellä hautausmaalla näkyvät 1800-luvun tyylisuunnat. Osa hautamuistomerkeistä on kuin miniatyyrikokoisia temppeleitä. Täällä lepäävät mm. Raoul Dufy (1877-1953) ja Henri Matisse (1869-1954).

Cimieziin vuonna 1546 asettuneet fransiskaanimunkit lisäsivät tähän vanhaan benediktiiniläisluostariin luostaripihan ja puutarhan, jossa he kasvattivat vihanneksia. Nyt se näytti olevan enemmän kukkatarha. Puutarhasta avautuu näkymä merelle asti. Puutarhan kulmasta näkyi hyvin Sant Ponsin äitiluostarikirkko alhaalla Pasteurin sairaalan vieressä.

 


Hurautimme bussilla laaksoon ja sieltä T1:n päätepysäkille Hôpital Pasteuriin (kuva yllä).

Saint Ponsin luostari on nykyään Pasteurin sairaalan käytössä. Kuvassa etualalla on sairaala ja taustalla kukkulalla Saint Pons’n luostarikirkko.

Tarina alkaa Pyhästä Pons’sta (latinalainen kirjoitusasu on Pontius), joka oli 200-lvulla elänyt roomalaisen senaattorin poika. Pontius kääntyi kristinuskoon. Koska kristittyjä vainottiin ankarasti, hän muutti Italiasta Cemenelumiin (= nykyiseen Cimieziin). Pontiukselle ei käynyt hyvin. Hänestä tuli Nizzan ensimmäinen marttyyri. Legenda jatkuu vielä, mutta jätetään se legendaariseen arvoonsa.


Kirkko ei ollut auki. Eikä se olisi tuonut tarinaan enää merkittävää lisää.

Palasimme ratikalla neljä pysäkinväliä etelään Saint Roch-aukiolle, joka on saanut nimensä täällä olevasta barokkikirkosta. Kauniissa oranssin sävyisessä kirkossa (1788) on barokkikupoli ja silmää hivelevä koristepääty (kuva oikealla). Kun ei ole sisäkuvaa, niin kirkko ei varmaan ollut auki.

 

Etusivu          Seuraava