Nizza 20-27.11.2022

Gounod Rantakatu Vanhakaupunki Linnakukkula Satama Paillon Uusikaupunki
Cemenelum Fransiskaaniluostari Cannes Suquet Monaco Monacoville Monte Carlo

Paillon

Place Garibaldi

Giuseppe Garibaldi syntyi Nizzassa vuonna 1807. Vaikka hän oli vakaumuksellinen republikaani, hän auttoi ranskalaisia vuoden 1870 Ranskan-Preussin sodassa, ja oli aiemmin vastustanut Nizzan liittämistä Ranskaan, minkä vuoksi hänen patsaansa sanotaan seisovan Place Garibaldilla kasvot Italiaan päin.Vanhan Nizzan pohjoispäässä on komea Place Garibaldi holveineen ja

 

uusklassinen Chapelle su Saint Sépulcre, jotka rakennutti 1780-luvulla Sardinian kuningas Viktor Amadeus kaupungin sisäänkäynniksi kuninkaallisen Torinosta alkaneen tien valmistuttua. Piazza Vittoriaksi ensin kutsuttu aukio nimettiin uudelleen nizzalaissyntyisen Italian uudelleen yhdistämisen sankarin kunniaksi, jonka patsas kohoaa sen keskellä. Garibaldi katsoo Italiaan päin, ja hänen alapuolellaan on kaksi pronssista naishahmoa, jotka kantavat oletettavasti uutta kansakuntaa symboloivaa lasta. Raitiotien aikaiset kaivaukset toivat esiin osan antiikkista satamaa, joka sijaitsi tuon pitkään aristokraattisen läntisen Nizzan ja köyhemmän työväenluokan itäisen Nizzan rajana pidetyn aukion alla. Paikalle rakennettiin uutta maanalaista nähtävyyttä Crypte Muséale Place Garibaldia, jonne kaivausten löydöt asetetaan näytteille.

Nautimme aterian Garibaldi-aukion laidassa olevassa ravintolassa, siis sen terassilla, kun kuului voimakas räjähdys. Kysyin Merjalta, että mikähän nyt räjähti. Katsoin kelloa. Se oli 12. Räjähdys olikin siis tykinlaukaus, jota emme jääneet odottelemaan vieraillessamme linnavuorella. Sieltä se ääni kuitenkin tuli, sillä tapana on ampua siellä tykinlaukaus joka päivä klo 12.

Garibaldi on kahden raitiotien T2 ja T1 kohtausasema. Ensi mainittu linja kulkee tässä kohtaa maan alla ja jälkimmäinen katutasossa.

Massénan aukio

Garibaldilta Massenan aukiolle linja T1 kulkee Paillonin rantakatua pitkin Massénan aukiolle, Nizzan sydämeen. Pitkään ruuhkaisena risteyksenä toiminut aukio kivettiin uudelleen ja muutettiin kävelyalueeksi vuonna 2007 käyttöön otettua raitiotietä varten

Aukion yhdessä kulmassa sijaitseva suihkulähde kuvaa monia tarinoita kreikkalaisesta mytologiasta. Kaiken keskellä on kuitenkin 7-metrinen patsas Apollosta.

Aukiota reunustavat rakennukset on maalattu punaisiksi ja niissä on siniset ikkunaluukut, kuten alueella on tapana. Suuret holvikaaret johtavat kauppoihin ja ravintoloihin.

 

Yksi aukion reuna vie Paillonjoelle, joka on kuitenkin katettu niin että siellä voi kävellä, jos ei peräti käydä suihkussa tai ainakin alapesussa. Aukiota koristaa espanjalaisen taiteilijan Jaume Plensan teos, joka koostuu seitsemästä korkeiden pylväiden päälle sijoitetusta hartsipatsaasta. Ne symboloivat maanosia ja valaistaan värikkäästi yöksi.

Etusivu    Seuraava