Nizza 20-27.11.2022

Gounod Rantakatu Vanhakaupunki Linnakukkula Satama Paillon Uusikaupunki
Cemenelum Fransiskaaniluostari Cannes Suquet Monaco Monacoville Monte Carlo

Linnakukkula (Colline du Château)

LinnaNizzan linna oli sotilaslinnoitus. Se on rakennettu kukkulan huipulle, ja sieltä oli näkymät Nizzan lahdelle 1000-luvulta 1700-luvulle. Sitä piiritettiin useita kertoja, erityisesti vuosina 1543 ja 1691, ennen kuin ranskalaiset joukot valtasivat sen vuonna 1705 ja lopulta tuhosivat vuonna 1706 Ludvig XIV:n käskyllä.

Kukkula, jonne pääsee vanhasta Nizzasta jyrkkiä portaita pitkin tai hissillä, oli vuosisatojen ajan linnan ympärille kehittyneen keskiaikaisen kaupungin keskus ennen kuin väestö muutti alas tasangolle. Ludvig XIV:n käskystä vuonna 1706 tuhotusta linnoituksesta ei enää ole jäljellä mitään, mutta paikalla kohoava kumpu tarjoaa varjoisan levähdyspaikan kuumina kesäpäivinä ja

 Linna2

Linna3

upeat näkymät lahdelle. Veden solina opastaa putoukselle, joka syöksyy keinotekoisen kallioseinämän läpi. Alapuolella on amfiteatteri, kahvila, lasten leikkipuisto ja huonosti opastetut, vuoden 1691 piirityksessä tuhottujen keskiaikaisen katedraalin ja asuinalueen rauniot. Hector Berlioz asui siellä säveltäessään Kuningas Lear -alkusoittoa.

Linna5

Hissin yläpuolella antaa merelle jykevä, pyöreä Bellandan torni (1826), joka on osa 1800-luvulla uudelleen rakennettua linnoitusta.

Linna6

Kukkulan itälaidalla avautuu näkymä Lympian satamaan.

Linnavuoren hautausmaa (Cimètiere de Château).

Hieman alempana kukkulalla pohjoisessa on kaksi hautausmaata, juutalainen hautausmaa hautapatsaineen ja

 Linna7

katolinen hautausmaa (jossa on myös kaupungin ylhäisten ortodoksi- ja protestanttiemigranttien hautoja), joka on kuin pienoiskaupunki sorakävelyteineen ja hienoine 1800-luvun aikaisine nizzalaisten merkkihenkilöiden muistomerkkeineen.

Etusivu    Seuraava