Bologna 12-19.10.2023

 

Giardini Stefano Petronius Suurtori Tornit Quadrilatero Montagnola Itsenäisyydenkatu San Luca
Muurit Ravenna Vitalis Kansanaukio Neon Apollinaris Modena Katedraali Rooman aukio

Välimeren lämpöön

Syksyllä tekee aina mieli Välimeren maihin, jotta voi pidentää Suomen kesää. Paikkoja, joissa emme ole käyneet, on useita, yksi niistä Bologna ja varsinkin sitä lähellä oleva Ravenna. Bologna on kaupunki, jonka historiaa tunnetaan aina 800 eaa, etruskeista alkaen. Pohjois-Italiassa sijaitseva Emilia Romagnan maakunnan pääkaupunki on myös tunnettu vuosisatoja tieteestä, taiteesta ja ruoasta, eikä Bolognaa syyttä kutsuta Italian ruokapääkaupungiksi.

Giardini Margherita

Saavuimme illansuussa Milano Malpensan lentoasemalle. Tarkoitus oli ehtiä samana iltana vielä Bolognasta varattuun majapaikkaamme. Emme ehtineet Bolognaan tavoiteaikataulussa, mistä syystä missasimme majapaikkamme, joka osoittautuikin B & B -majoitukseksi, johon ei iltaisin oteta vastaan. Niinpä jouduimme hankkimaan toisen majoituksen kaupungin ulkopuolelta, koska kaupungin hotellit olivat täyteen buukattuja. Ensimmäisen yön vietimme siis Margheritan puiston takana. Ensimmäisenä aamuna tutustuimme Giardini Margheritaan. Puisto on perustettu vuonna 1879. Puistossa on tilaa, paljon kauniita puita ja tyypillistä italialaista puistotunnelmaa.

Erityisen paljon puistossa oli aamulenkkeilijöitä, jotka hölkkäsivät hiki päässä.Puiston alueella on pieni järvi ja sillä olevalla saarekkeella kahvila, ellei peräti ravintola. Palasin paikalle vielä Merjan kanssa, koska aikaa oli koko aamupäivä.


Nautimme kahvit kahvilassa.

Majapaikkamme emäntä Christina soitti meille taksin puolen päivän aikaan, jolloin olin ilmoittanut lähtevämme. Taksille annoin osoitteeksi Via Solferino 40, trattoria, jossa voisimme nauttia lounaan ennen B & B -majaamme (Residenza Rubbiani) menoa.

Tilasin lounaaksi ragù alla bolognesen, joka on aito bolognalainen herkku toisin kuin pasta bolognese, jonka amerikkalaiset nimesivät bolognalaisten siirtolaisten mukanaan tuoman pastaruoan mukaan. Kaikkien jauhelihakastikkeiden äidin juuret ovat syvällä Bolognassa, Italiassa.

Ragún pastana käytetään tagliatellea.

 

Lounaan jälkeen pääsimme viimein ”hotelliimme”, jonne oli lyhyt kävelymatka trattoriasta. Asuntomme oli kolmannessa kerroksessa.

Oikeuspalatsin naapurissa on Pyhälle Dominicukselle omistettu kirkko. Pyhä Dominicus de Guzmán (s. n. 1170) oli espanjalainen pappi joka perusti saarnaajaveljestön eli dominikaanisääntökunnan, latinaksi Ordo Praedicatorum. P. Dominicus kuoli Bolognassa v. 1121. Kirkon edessä olevalla aukiolla seisoo Dominicus pylväspyhimyksenä.

Kirkon kortteliin kuuluu monia rakennuksia, joista yksi on sairaala. Rakennuksen edessä on yhden katolisen kirkon suurimpiin opettajiin kuuluvan henkilön, Doctor Angelicus (enkeliopettaja) Tuomas Akvinolaisen patsas.

Etusivu    Seuraava