Bologna 12-19.10.2023

 

Giardini Stefano Petronius Suurtori Tornit Quadrilatero Montagnola Itsenäisyydenkatu San Luca
Muurit Ravenna Vitalis Kansanaukio Neon Apollinaris Modena Katedraali Rooman aukio

Montagnolan puisto

Donaton portilta lähdin kävelemään Via Imeriota pitkin länteen. Matkan varrella aioin poiketa kuuluisaan yliopiston kasvitieteelliseen puurhaan, johon on vapaa pääsy. Sattui kuitenkin olemaan siestan aika eli puutarha oli kiinni. Se siitä.

Jatkoin matkaa elokuun 8. päivän aukiolle (Piazza dell’8 Agusto). Roomalaista alkuperää oleva Piazza VIII Agosto tuli Bolognan kunnan omaisuudeksi vuonna 1219 ja sai nimen Piazza del Mercato, koska se oli tarkoitettu karjamarkkinoiden paikaksi vuodesta 1251 lähtien. Piazza VIII Agosto on nyt koti historiallisille markkinoille "La Piazzola", joka joka perjantai ja lauantai elävöittää koko aukion ja viereisen Montagnolan puiston (Parco della Montagnola) yli 400 kojulla. Nykyinen nimi viittaa 8. elokuuta 1848, jolloin italialaiset kapinalliset voittivat itävaltalaiset joukot täällä.

 Historiallisen tapahtuman muistoksi pystytettiin talonpojalle (Popolano) -muistomerkki, joka on Pasquale Rizzolin teos Montagnolan puiston eteläreunassa. Montagnolan puiston on kaupungin vanhin. Se on perua vuodelta 1805 Napoleonin hallinnon ajalta, joka tilasi puiston suunnittelun Giovanni Battista Martinettilta.

 

 

 

 

 

 

 

Puiston pohjoislaidalla on allas, jota ympäröi useita veistoksia. Ne ovat myyttisiä hahmoja kuin myös leijonia ja merikilpikonnia. Puiston keskusallas valmistui Emilian maakunnan näyttelyä varten vuonna 1888 Diego Sartin suunnittelemana.

27r Puiston pohjoislaidalla on 1300-luvulla rakennetun Castello di Gallieran rauniot, jotka johtavat Tito Azzolinin ja Attilio Muggian suunnittelemiin scenografisiin (visuaalisen kuvan, valon ja tilan dynaaminen yhdistelmä) portaikkoihin (1893-1896). Portaita koristavat veistokselliset reliefit ja patsaat, jotka ovat saaneet vaikutteita Bolognan historiasta.

Porta Galliera on Bolognan keskiaikaisten ulkomuurien portti. Se on koristeellisin kaikista jäljellä olevista porteista. Portti rakennettiin vuosina 1659-1661 arkkitehti Bartolomeo Provaglian suunnitelmien mukaan. 

Juutalaisghetto

Kun lähdetään kulkemaan Montagnolan puistosta kohti kaupungin keskustaa, tullaan kadulle jonka nimi on Helvetin tie (Via del Inferno). Ihmettelin vähän kadun nimeä, kunnes seinätaulusta löytyi selitys: täällä on sijainnut Bolognan juutalaisghetto. Ghettoa kuvataan avoimen käden muotoisena.

Muinainen juutalainen ghetto, joka sijaitsee keskiaikaisen keskustan sydämessä, on säilyttänyt alkuperäisen rakenteensa.  Kujat ja riippukäytävät, katetut sillat ja pienet ikkunat muodostavat labyrintin, mikä kertoo tarinan kokonaisesta yhteisöstä, jonka kirkkovaltio pakotti asumaan ahtaalla alueella Italian kaupunkeja vuodesta 1556 lähtien.

Bolognan juutalaiset asuivat täällä vuoteen 1569 saakka, jolloin heidät karkotettiin ensimmäisen kerran, ja sitten uudelleen vuodesta 1586, jolloin heidän annettiin palata kaupunkiin, ja vuoteen 1593, jolloin heidät karkotettiin lopullisesti.

 Etusivu     Seuraava