Bologna 12-19.10.2023

 

Giardini Stefano Petronius Suurtori Tornit Quadrilatero Montagnola Itsenäisyydenkatu San Luca
Muurit Ravenna Vitalis Kansanaukio Neon Apollinaris Modena Katedraali Rooman aukio

Bolognan kaltevat tornit

 

 

(Palapelikuva) Bolognan kaltevat tornit ovat kaupungin symboli ja siksi ne ovatkin tunnetuimmat Bolognan nähtävyydet. Korkeampi torneista on Asinelli (97 metriä, tonin kallistuma 2,2 m) ja matalampi Garisenda 48 metriä, kallistuma 3,2 m). Ne saivat nimensä tornit rakennuttaneiden perheiden mukaan ja kohosivat nykyisille paikoilleen jo vuosina 1109 ja 1119!

Tornit Via Rizzolilta katsoen.


Asinelliin voi kavuta portaita pitkin. 
 Pääsylipun sai eläkeläinen 3 eurolla turisti-infosta. Piti asettua jonoon määrätyllä kellonlyömällä, jolloin ryhmän mukana pääsi kapuamaan torniin. Noin 500 askelman portaat rakennettiin vuonna 1684. Tuli kävelemistä jo treenatuksi muutama päivä, kun astuin jono hännille. Kertaakaan ei jono pysähtynyt matkalle. Kaikilla oli kai kiire ylös ja kunto kova. 


Ensimmäinen kuva tornin huipulta osoittakoon kaupungin keskustaa, Suurtoria, ja sen varrella olevaa San Petroniuksen  basilikaa. Basilikan oikealla puolella on Notaarien palatsi ja raatihuone sekä basilikaa vastapäätä Podesta -palatsi.
Etualalla keskellä kohoaa myöhäisbarokkityylinen Santa Maria della Vitankirkko Quadilateron markkina-alueen keskellä. Taustalla keskellä olevalla kukkulalla näkyy Pyhän Lukan basilika, johon pistäydyimme muutama päivä myöhemmin. 

Tornin juurella on upea fasadi, Palazzo della Mercanzia, Kauppa-, teollisuus-, maatalous- ja käsityökamarin kotipaikka. Rakennus on vuolta 1384. 

Oikealla on strada Maggiore ja vasemmalla Via San Vitale. Tornin juurella on Pyhille Bartolomeukselle ja Cajetanelle omisttettu kirkko Via San Vitalen kulmassa. 

Tämä 
Via Zamboni, yliopistoseutua edustava katu, jonka varrella erottuu selvästi Pyhälle Jakobille omistettu kirkko. 

Tätä kuvaa hallitsee Bolognan katedraali (Metropolitana di San Pietro), vasemmalla oleva katu on Vi Rizzoli, joka vaihtuu Itsenäisyydenkadun kohdalla Via Ugo Bassiksi.

Vaikka torni onkin vähän kalteva, ei hätää. Kalterit estävät suoran tien alas.

 Etusivu     Seuraava