Bologna 12-19.10.2023

 

Giardini Stefano Petronius Suurtori Tornit Quadrilatero Montagnola Itsenäisyydenkatu San Luca
Muurit Ravenna Vitalis Kansanaukio Neon Apollinaris Modena Katedraali Rooman aukio

Santo Stefano

Jos nyt halutaan pysyä tässä San Stefanon kaupunginosassa, johon hotellimmekin kuului, niin menkäämme San Stefanon kirkkoon (basilika). Tämä on Bolognan ainutlaatuinen pyhäkkö, neljän kirkon rypäs, joka muodostaa tunnelmallisen labyrintin. Pyhähäkköryppään arkkitehtuuri sisältää vuosisatoja Bolognan historiaa ja siihen yhdistyy romaanisia, lombardialaisia ja jopa ikivanhoja roomalaisia elementtejä.

Alunperin kirkkoryppääseen kuului seitsemän kirkkoa, mistä se sai nimen Sette Chiese (seitsemän kirkkoa), mutta nykyään niistä on enää jäljellä neljä: Ristiinnaulitsemisen kirkko, Kolminaisuuden kirkko, Pyhän haudan kirkko sekä Pyhälle Vitalikselle ja Pyhälle Agricolalle omistettu kirkko. SantoStefanon pohjapiirros. San Stefanon historia alkoi 2000 vuotta sitten luultavasti pelkästä runsasvetisestä lähteestä. Lähde on vieläkin olemassa, vaikka se on Pyhän haudan kirkon alla.

Sisäänkäynti tapahtuu 1000-luvulla rakennetun Ristiinnaulitsemisen kirkon kautta, joka on pitkään sisältänyt kryptassaaan Bolognan suojeluspyhimyksen, Pyhän Petroniuksen luureliikit.

Pyhälle Vitalikselle ja Agricolalle omistettu kirkko on itse asiassa kaupungin vanhin kirkko. 1000-luvulta peräisin olevasta rakennuksesta löytyy roomalaista muurausta ja kaiverruksia. Sivulaivoissa sijaitsevat huomattavasti vanhemmat kahden pyhimyksen hauta-arkut ovat aiemmin toimineet alttareina.

 

Ristiinnaulitsemisen kirkosta pääsee kahdeksankulmaiseen Pyhän haudan kirkkoon, joka on luultavasti toiminut aluksi kastekappelina. Kappelista on tullut hautakappeli, jota hallitsee massiivinen saarnatuoli.

Kappelista vie ovi Pilatuksen pihalle, joka on saanut nimensä Pihalla olevasta altaasta, jossa Pilatuksen sanotaan pesseen kätensä ennen kuin hän tuomitsi Jeesuksen kuolemaan. Itse asiassa allas on lombardialaista käsityötä 700-luvulta. Pihan toisella puolella oleva Kolminaisuuden kirkko yhdistyy vaatimattomaan luostariin, jossa on pieni museo.

 Etusivu     Seuraava