Bologna 12-19.10.2023

 

Giardini Stefano Petronius Suurtori Tornit Quadrilatero Montagnola Itsenäisyydenkatu San Luca
Muurit Ravenna Vitalis Kansanaukio Neon Apollinaris Modena Katedraali Rooman aukio

Kansan aukio

On aika etsiä lounaspaikka, sillä seuraavaan kohteeseen on varattu aika klo 13.

Saavumme Kansan aukiolle (Piazza del Popolo), joka on kaupungin keskusta. Ihmiset tulevat tänne tapaamaan ja hengailemaan keskenään. Aukiolla on aina vilkasta, olipa kellonaika mikä tahansa. Täällä on ulkoilmakahviloita, ja monet kadut johtavat tänne. Tämä suosittu paikka on ollut täällä 700 vuotta. Piazza del Popolon rakensi Nanni di Baccio Bigio. Kuvassa on aukion länsilaidalla sijaitseva kaupungintalo. Sen edessä on kaksi pylväspyhimystä: oikeanpuoleinen on Pyhä Vitalis ja vasemmanpuoleinen Pyhä Apollinaris.

Taustalla näkyy siis kaupungintalo, joka tunnetaan nimellä PALAZZO MERLATO, kaupungin kansalaisyhteiskunnan keskus kaikella loistollaan. Tässä rakennuksessa ​​ovat julkiset toimistot, kaupunginvaltuusto ja siellä järjestetään joitakin tärkeimmistä paikallisista siviiliseremonioista.

Kaupungintaloa vastapäätä aukion itälaidalla on Palazzo del Pubblico Orologio, sellaisena kuin sen nykyään näemme vuodelta 1785. Julkisivu edustaa uusklassista tyyliä. Lineaarista julkisivua erottavat päätyikkunat, pilasterit ja kolme suurta kaarta pohjakerroksessa. Ylhäällä erottuu kellotorni, jonka päällä on rautakruunu. Sisällä huomattavin huone on suuri sali, jonka tilaa täyttävät marmoripylväät pronssisilla jalustoilla ja kapiteeleilla.
Vasemmalla Palazzo Rasponi del Sale, Gargantini. Tämä upea barokkirakennus rakennettiin noin 1770, ehkä kreivi Fabrizio Rasponin tilauksesta, jonka poika meni naimisiin Benedetta del Salen kanssa ja antoi siten tälle perheelle kaksoissukunimen. Tämä rakennus on poikkeus Ravennan 1700-luvun jälkipuoliskolla, jolloin monet aatelisperheet kohtasivat taloudellisia vaikeuksia, kun rakennustoiminta oli pysähdyksissä.
Oikealla suuri prefektuuripalatsi. Se rakennettiin Apostolisen Legaatin palatsin paikalle, joka toimi Ravennan Pyhän istuimen pysyvän edustajan kotipaikkana 1200-luvulta alkaen. Rakennus vaurioitui ja kunnostettiin useita kertoja, mutta lopulta purettiin vuoden 1688 maanjäristyksen aikana aiheutuneiden vakavien vahinkojen vuoksi. Rakennus rakennettiin uudelleen vuosina 1694-1696 ja toimii nykyään prefektuurin toimipaikkana. Siinä on yksinkertainen julkisivu, jota koristaa marmorinen barokkiportaali, jossa on murtunut tympanon; sitä reunustavat pylväät.

Joka paikassa Italiassa pitää tietysti olla vapaustaistelijasankari Garibaldin patsas. Tässä se on saanut paikkansa Kansanaukion viereisestä korttelista, jossa sijaitsee Alighierin teatteri (kuvassa alla). Alighieri on tietenkin Dante (synt. Firenzessä 1265, kuoli 1321 Ravennassa), jolle omistettu museo on myös tässä korttelissa.

Sitten tullaan Danten haudalle. Danten hauta on uusklassinen monumentti, joka rakennettiin runoilija Dante Alighierin haudan päälle uusklassiseen tyyliin vuonna 1781. Se sijaitsee San Francescon basilikan vieressä Ravennan keskustassa.

Synnyinkaupunkinsa Firenzen poliittisen johtoon kuulunut Dante jouti epäsuosioon poliittisen vallan vaihduttua ja hänet määrättiin kahdeksi vuodeksi maanpakoon sekä maksamaan sakko. Sakkoa hän ei suostunut maksamaan, koska ei katsonut olevansa syyllinen mihinkään ja myös siksi, että guelfit olivat ottaneet hänen Firenzeen jääneen omaisuutensa haltuunsa. Dante langetettiin elinikäiseen maanpakoon. Jos hän palaisi vielä Firenzeen, tultaisiin hänet uhkauksen mukaan polttamaan roviolla. Lähes 700 vuotta Danten kuoleman jälkeen, vuonna 2008 Firenze pahoitteli rangaistusta, ja tuomiot peruttiin lopullisesti keväällä 2021 symbolisessa uusintaoikeudenkäynnissä.

 Etusivu     Seuraava