Bologna 12-19.10.2023

 

Giardini Stefano Petronius Suurtori Tornit Quadrilatero Montagnola Itsenäisyydenkatu San Luca
Muurit Ravenna Vitalis Kansanaukio Neon Apollinaris Modena Katedraali Rooman aukio

Suurtori

Suurtori (Piazza Maggiore) sijaitsee San Petroniuksen basilikan edustalla: Viereinen rakennus on kaupungintalo (Palazzo Comunale eli Palazzo d'Accursio). Toriaukion varrella vastapäätä basilikaa sijaitsee Palazzo Podesta, joka rakennettiin noin vuonna 1200 paikallisen podestàn, kunnan eri toimihenkilöiden, kotipaikaksi. Palatsin katutasossa toimii turisti-info, josta saa tarpeellista tietoa kaupungista ja sieltä voi myös ostaa lipun Asinellin torniin.

Suurtorin itälaidalla sijaitsee 1500-luvulla rakennettu renessanssityylinen Palazzo dei Bianchi (Pankkipalatsi). Kun nykyinen julkisivu rakennettiin, Suurtori oli Bolognan tärkein julkinen aukio, jota ympäröivät uskonnollisen ja poliittisen hallinnon keskukset, joita edustavat katedraali (San Petronion basilika) ja Re-palatsit, Enzo (Pretorian palatsi) ja D'Accursio (kaupungintalo). Ennen 1500-lukua tätä Piazza-aukion päätä edusti talojen ja julkisivujen sekamelska. Vuonna 1412 torin keskelle ilmestyi pieniä kujia. Torin viereisten holvien alle pankkiirit pystyttivät banchia (rahanvaihtajia/lainoja) hoitaakseen liiketoimintaansa.


Vuosina 1565-1568 kunta ja kauppiaat halusivat luoda tälle paikalle miellyttävän arkkitehtonisen osan, jonka suunnitteli 
arkkitehti Vignola. Epäsymmetrisessä julkisivussa on 15 pyöristettyä kaarta, joista kaksi on suurempia ja johtavat edellä 
mainituille kujille, kun taas toiset ovat alempia. Kaikkia reunustavat monumentaaliset komposiittipilasterit. Jokaisessa
 kerroksessa on oma manieristisen  tyylisuunnan (pyrkimys viehkeyteen) mukainen ikkunoiden sijoittelu, mikä yhdistää
kompleksin yhdeksi palatsin galleriaksi.
Palatsi on yhdistetty Pavaglione-portiikilla Bolognan Archiginnasioon, joka on yksi Bolognan yliopiston päärakennuksista. 
Palatsissa on yhdistelmä yrityksiä ja asuntoja. Palatsirakenteen takana sijaitsee myös kaupungin arkeologinen museo ja 
Santa Maria della Vitan kirkko.
 

Suurtorin länsilaidalla on entinen kaupungintalo Palazzo d’Accursio (Comunale). Tämä kaupungin raatihuone on aikoinaan muotoiltu Bolognan kaupungin tärkeimmille hallintotoimistoille.

Palatsissa on myös taidekokoelmien kansalaismuseo, jossa on maalauksia keskiajalta 1800-luvulle; Museo Morandi, jossa on Giorgio Morandin teoksia; ja Biblioteca Salaborsa, kaupungin kirjastot.

Palazzo d'Accursio ja Palazzo Re Enzo

Palazzo d'Accursion varhaisin rakennelma alkoi alun perin juristi Accursiuksen asuinpaikkana, mutta ajan myötä se yhdistettiin ja laajeni sisältämään vierekkäiset rakennukset siviilitoimistoja varten. 1400-luvulla se kunnostettiin arkkitehti Fioravante Fioravantin suunnitelmien mukaan, ja hän lisäsi siihen kellotornin (Torre d'Accursio). Vuonna 1920 Italian sosialistisen puolueen nousun seurauksena ensimmäisen maailmansodan jälkeen ja Italian fasistisen puolueen ensimmäisten väkivaltaisuuksien aiheuttaman sekasorron aikana Italiassa useita ihmisiä tapettiin paikallisen puolueen istunnossa. Neuvosto kokoontui palatsissa.

Palatsin julkisivua hallitsee kaupungin suojelupyhimyksen P. Petroniuksen patsas, mutta kuvasta voi tarkalla silmällä löytää myös Niccolò dell'Arcan (1478) terrakottan, joka esittää Madonnaa ja lasta.

Suurtorin lounaiskulmassa on tämä rakennus (kuva yllä oikealla). Se oli muinainen notaarien järjestyksen paikka (Palazzo dei Notai). 1200-luvulta peräisin olevan rakennuksen kunnosti vuonna 1908 Alfonso Rubbiani, joka uudisti sen keskiaikaisen ilmeen. Meidän hotellimme on saanut nimensä Rubbianista, jonka nimikkokadulla hotelli sijaitsee.

Podestan palatsin takana Suurtorilta katsoen on Enzon palatsi (Palazzo Re Enzo), joka on peräisin vuodelta 1245. Se on näiden keskiajalta peräisin olevien korttelien keskipiste, ja se on alusta lähtien ollut kaupungin sosiaalisen ja taloudellisen elämän keskus. Palatsi on saanut nimensä Sardiniasta kotoisin olevasta Enzosta, Fredrik II:n pojasta, joka oli vankina täällä vuodesta 1249 kuolemaansa saakka vuonna 1272. 23 vuoden vankeusrangaistuksen jälkeen Enzo kuoli ja hänet haudattiin San Domenicon basilikaan.


Neptunuksen

ja Enzon

 aukiot

Raatihuoneen ja Enzon palatsin välissä on Neptunuksen aukio, joka on saanut nimensä katukuvaa hallitsevasta Neptunuksen suihkulähteestä (Fontana del Nettuno). Ytämä on yksi kaupungin kuvatuimmista kohteista ja tunnetuimmista nähtävyyksistä. Upea 1500-luvulla rakennettu pronssipatsas on kuvaveistäjä Giambolognan (Giovanni da Bologna) mestariteos.

Tässä kuvassa näky Neptunus -aukio via Rizzolilta käsin, oikealla Biblioteca Salaborsa, vasemmalla Palazzo Re Enzo.


Edessä sijaitse Enzon aukio. Via Rizzolin kahvilat, pankit ja kaupat ovat nykyaikainen kuva kadusta, joka kaksituhatta vuotta sitten oli läsnä jo nimellä Via Aemilia. Tämä roomalaisen decumanus maximuksen osio (päätien akselin suunta länsi-itä) yhdistää kaupungin sydämen Piazza Maggioren kahteen torniin, joita voi pitää kaupungin symboleina. Katu avattiin 1900-luvun alussa vanhalle markkina-alueelle, joka tunnetaan nimellä Mercato di Mezzo (Keskitori) ja nimettiin itse asiassa kuuluisan ortopedin Francesco Rizzolin mukaan, joka syntyi Milanossa mutta on aina asunut Bolognassa.

Etusivu    Seuraava