Bologna 12-19.10.2023

 

Giardini Stefano Petronius Suurtori Tornit Quadrilatero Montagnola Itsenäisyydenkatu San Luca
Muurit Ravenna Vitalis Kansanaukio Neon Apollinaris Modena Katedraali Rooman aukio
Synagogasta Rooman aukiolle

Modenan synagoga, jonka suunnitteli Ludovico Maglietta vuonna 1873.


Monumentaalinen synagoga rakennettiin paikalle, joka alun perin sisälsi kaupungin muinaisen juutalaisen gheton, mutta ghetto suljettiin vuonna 1861 ennen rakennuksen rakentamista. Nykyään synagogan julkisivu näkyy selvästi Modenan vanhan keskustan pääkadulta Via Emilialta. Temppelissä on elliptinen pohja, jossa on kaksitoista pylvästä, joiden päällä on kupoli.
Sisätilat on sisustanut Ferdinando Manzini.

Modena oli vuosisatojen ajan juutalaisen elämän ja kulttuurin keskus. Este-dynastian suojelemina juutalaiset kukoistivat oppineisuuden ja kabbalistisen tutkimuksen aloilla. Juutalainen ghetto perustettiin vuonna 1638, pian sen jälkeen, kun juutalaiset karkotettiin Bolognasta ja Ferrarasta. Yrittäjyyteen kuului silkkien, hopean ja timanttien kauppa. Juutalaiset nousivat myös tärkeisiin tehtäviin Este-talossa, kuten kirjastonhoitajina ja hopeaseppinä. Modenan juutalaisyhteisö kasvoi vähitellen 750:stä 1500:aan 1800-luvun puoliväliin mennessä. Monet muuttivat myöhemmin Milanoon. Modenaan jääneistä huomattava osa vastusti fasistisia viranomaisia ​​– arviolta 70 kuljetettiin kuolemanleireille 1940-luvulla. Juutalainen kulttuuritoiminta kukoistaa edelleen nykypäivän Modenassa.


Rooman aukiolla (Piazza Roma) sijaitsee Herttuoiden palatsi (Palazzo Ducale).
Herttuakunnan aikaan aukiota käytettiin virallisiin juhliin sekä prinssien ja paavien vastaanottamiseen, jotka tulivat tänne vierailemaan Estensen perheen luona.

Aukiolla on Ciro Menottin patsas. Hän oli vuoden 1831 kapinan ja italialaisen Risorgimenton modenilainen johtaja (Giuseppe Garibaldi ihaili häntä niin paljon, että hän kutsui yhtä pojista Menottiksi!). Patsas on vuodelta1880: kansallissankari seisoo lipun kanssa ja katsoo Palazzo Ducalea, täsmälleen kohti upeaa kultaista olohuonetta, jossa hänen vastustajansa herttua Francesco IV todennäköisesti tuomitsi hänet kuolemaan.
Rooman aukion vieressä on San Domenicon aukio hänelle pyhitetyn kirkkonsa vieressä. Aukiolla oleva patsas ei kuitenkaan esitä Pyhää Dominikusta, vaan se on Italian yhdistymisen puolesta taistelleiden patrioottien muistomerkki.

Kävelyretkemme jatkui kaupungin teatterin suuntaan, jossa meitä tervehti innokkaalta näyttävä naurava mies, Modenan oma sankaripoika Luciano Pavarotti. Hän syntyi Modenassa 1935 ja kuoli kotikaupungissaan 2007.

36g Oli aika mennä nauttimaan lounasta. Tilasin naapurikaupungin herkkua, Parman kinkkua. Sitä oli niin iso annos, että söin sitä vielä iltapalla.

Lähtö Modenan rautatieasemalta.

  Etusivu     Paluu alkuun