Bologna 12-19.10.2023

 

Giardini Stefano Petronius Suurtori Tornit Quadrilatero Montagnola Itsenäisyydenkatu San Luca
Muurit Ravenna Vitalis Kansanaukio Neon Apollinaris Modena Katedraali Rooman aukio
Modena

Yhtenä päivänä kävimme Bolognan naapurikaupungissa Modenassa, jonne matkaa on noin 50 km. Modena on hiljainen ja vauras kaupunki Via Emilian varressa. Historiallisesti Modena oli Bolognan kilpailija, mutta nykyisin se on tunnelmaltaan täysin erilainen. Modenassa on upea romaaninen tuomiokirkko, arkadien reunustamia hiljaisia aukioita, barokkipalatseja ja erinomainen museokokonaisuus. Nykyisin raha tulee laitamien neulekutomoista ja keramiiikkatehtaista sekä Ferrarin tuotantolaitoksesta. Modenassa on hyviä kauppoja ja erinomaisia ravintoloita ja baareja. Via Emilia halkaisee historiallisen keskustan. Kadun eteläpuolella Piazza Grandella on varjoisia arkadeja ja hienoja kahviloita.
Modenan r-asemalla ostimme bussiliput, koska keskustaan näytti olevan melkein 5 km.

Bussissa tiirailin ahkerasti Moovit -sovelluksen navigaatiota, että osaisimme jäädä pois oikeassa paikassa kaupungin keskustassa. Osui ihan kohdalleen. Jäimme bussista pois Via Emilialla Suurtorin (Piazza Grande) varrella.


Suurtori ja katedraali

Palapelikuva - Modena ilmasta katsoen.
Torilla ei ole ihmisiä, vaan luultavasti mattoja, joilla tori on koristeltu juhlaa varten?
Huomasimme olevamme tässä paikassa, Modenan kaupungintalon (Comunal Palace) edessä. Palatsi  muodostui 1600-1700 -luvuilla useista jo olemassa olevista rakennuksista, jotka on rakennettu vuodesta 1046 lähtien kunnallisiksi toimistoiksi.  


500-luvulta lähtien nykyisen katedraalin paikalla oli ollut kaksi kirkkoa. Modenan suojeluspyhimyksen Saint Geminianuksen hautapaikan löytäminen johti näiden kirkkojen tuhoutumiseen ja tämän katedraalin rakentamiseen vuoteen 1099 mennessä. Rakennuksen alkuperäinen suunnittelija oli Lanfranco-niminen arkkitehti, josta ei tiedetä juuri muuta. Pyhäinjäännökset ovat edelleen esillä katedraalin kryptassa. Modenan katedraali (Cattedrale Metropolitana di Santa Maria Assunta e San Geminiano, mutta puhekielessä yksinkertaisesti Duomo di Modena) on omistettu Neitsyt Marian ja Pyhän Geminianuksen taivaaseenastumisen kunniaksi. Se vihittiin käyttöön vuonna 1184, ja se on tärkeä romaaninen rakennus Euroopassa, ja sen kellotorni Torre della Ghirlandina on nimetty maailmanperintökohteeksi. Sen rakentaminen alkoi noin vuonna 1100, ja se valmistui vuonna 1319. Sitä käytettiin pitkään kunnallisiin toimintoihin, ja sen torninvartijat vastasivat muun muassa kellojen soittamisesta. Tornissa oli myös kaupunginarkisto. Ghirlandina on noin 90 metriä korkea torni, jossa on kuusi kerrosta ja niiden päällä kahdeksankulmainen huippurakennelma. Alimmissa kerroksissa ei ole ikkunoita, mutta ylempiin kerroksiin tulee valoa isoista ikkunoista. Kolmannessa kerroksessa on yksikaarinen 
suippokaari-ikkuna ja ylemmissä kerroksissa kaksi- ja kolmekaarisia ikkunoita. Jokainen kerros päättyy korniisiin (kattolista), jossa on koristekaaria. Lanfrancon työn jälkeen katedraalia koristeli Anselmo da Campione ja hänen perillisensä, niin sanotut "Campionin-mestarit" (liittyyköhän kuvan piirtokirjoitus tähän historiaan?). Nykyisessä julkisivussa on erilaisia tyylejä. Majesteettisen ruusuikkunan lisäsi Anselmo 1200-luvulla.


Piirtokirjoitus rakennuksen seinässä. Pääsisäänkäynnin pylväitä tukevat kaksi leijonaa ovat peräisin roomalaisilta ajoilta, ja ne löydettiin luultavasti perustuksia kaivettaessa.

Länsifasadissa on Lanfrancon aikalaisen Wiligelmusin merkittäviä reliefejä; Näitä ovat muun muassa muotokuvia profeetoista ja patriarkoista ja ennen kaikkea Raamatun tarinat, romaanisen veistoksen mestariteos. Oppineet ovat pitäneet suuressa arvossa korkokuvia Aadamin ja Eevan luomisesta, perisynnistä ja Nooan tarinasta.
Sivuportaalit ovat myös huomionarvoisia. Piazza Grandella porta regia di piazza (piazza portaali), Wiligelmon 1100-luvun alussa kaivertamia kohokuvioveistoksia pohjoisportaalin (Porta della Pescheria - kalamarkkinaportaali) arkkivoltissa (pylväiden päällä lepäävä kaari) ja portin kamanassa.  Kamanan kaiverruksiin kuuluu risti, lintuja, eläimiä ja mies, joka ratsastaa merihevosella.

Prinssien portaalia (porta dei principi) koristaa Wiligelmusin oppilaan pyhän Geminianuksen elämän jaksoja kuvaava reliefi.

Etusivu     Seuraava