Bologna 12-19.10.2023

 

Giardini Stefano Petronius Suurtori Tornit Quadrilatero Montagnola Itsenäisyydenkatu San Luca
Muurit Ravenna Vitalis Kansanaukio Neon Apollinaris Modena Katedraali Rooman aukio
Kaupungin muurit
Bolognassa on vuosisatojen ajan ollut useita muureja, jotka heijastelevat kaupungin muuttuvaa ympäristöä ja vaatimuksia. Ensimmäisen kaupungin muurien uskotaan olevan etruskien ajalta, mutta siitä tai mistään myöhemmästä roomalaisesta muurista ei ole säilynyt mitään näkyvää.
Rooman valtakunnan hitaan hajoamisen myötä kauppa ja maatalous alkoivat romahtaa. Oli monia pitkittyneitä sotia, kun useat germaaniset heimot hyökkäsivät Pohjois-Italiaan ja bysanttilaiset yrittivät säilyttää valtakunnasta sen, mitä he pystyivät. Kaupungin muurien tarve oli välttämätön.

Ensimmäiset näkyvät seinien jäänteet kuuluvat tähän tarpeeseen rakennetulle seinälle. Sen rakennusaikaa ei tunneta, mutta se osuu jonnekin 4. ja 10. vuosisatojen välille. Se perustui luultavasti osittain roomalaiseen muuriin, mutta sisälsi huomattavasti pienemmän alueen, sillä Bologna oli niinä vaikeina vuosisatoina paljon pienempi kuin Rooman aikoina.
Rauhattomien aikojen jälkeen järjestys palasi Italiaan 1000-luvulla. Kaupan ja maatalouden lisääntyminen johti kuitenkin Pohjois-Italian kaupunkien väestön ja vaurauden kasvuun. Lisäksi Bolognan yliopisto perustettiin vuonna 1088, ja monet opiskelijat tulivat asumaan kaupunkiin.
Bolognalle tämä kaikki merkitsi uusia muureja, jotka ympäröivät paljon suurempaa kaupunkia. Näille muureille annettu yleinen nimi on "Cerchia del Mille" tai "Ring of the Millenium", koska sen uskottiin rakennetun noin vuonna 1000, vaikka päivämäärä on epävarma ja todennäköisesti vuosisata myöhempi.
Näissä muureissa oli 18 porttia, vaikka vain 4 on säilynyt.

Kolmas muuri rakennettiin useiden vuosien aikana, vuosien 1327 ja 1390 välisenä aikana. Tämä muuri ulottui 7,6 kilometriä verrattuna edellisten muurien vain 3,5 kilometriin, siinä oli 12 porttia ja sitä ympäröi ojajärjestelmä. Bolognan kehätien varrella on yhä jäljellä kymmenen kaupungin porttia. Kaksi porttia on lisäksi kaupungin keskustassa.
On olemassa teoria, jonka mukaan jokainen 12 portista edustaa yhtä 12 horoskooppimerkistä, jota tukee ehkä se tosiasia, että yliopisto sisällytti tuolloin astrologian lääketieteellisen koulun opetussuunnitelmaan. Tämä oli tähtitieteellisten tutkimusten synty. Kopernikus on saattanut opiskella astrologiaa yliopistossa ollessaan. Myöhemmin hän kirjoitti kirjan, jossa ehdotettiin, että planeetat pyörivät auringon ympäri. Lisää tähtitieteellinen linkki kaupunkiin on San Petronion meridiaanilinja.

1900-luvun alussa päätettiin purkaa kokonaan tämä kolmas muurisarja osana modernisointiohjelmaa, kuten paroni Hausmann teki Pariisissa. Myös työttömyys oli tuolloin huomattava ja purkaminen nähtiin työpaikkojen luomisena. Suurin osa seinistä purettiin ja vain muutama lyhyt osa on jäljellä. Alun perin oli tarkoitus purkaa myös kaikki portit, mutta niiden historiallinen arvo tunnistettiin ja kaikki paitsi 2 säilyivät.
Porta Maggiore purettiin, kun alkuperäinen keskiaikainen portti löydettiin sen 1600-luvulta peräisin olevien lisäysten alta ja se pelastettiin. Sellaisenaan se on luultavasti omaperäisin ulkonäöltään tämän kolmannen seinäsarjan 10 jäljellä olevasta portista.

Porta Saragozza
a kunnostettiin 1800-luvulla, mikä todennäköisesti liittyy siihen, että se johtaa San Lucan pyhäköön. Tästä alkaa San Lucaan johtava kulkue.Vanhan kaupungin eteläosassa kehätien varressa oleva
Porta Castiglione pystytettiin ensimmäisen kerran 1200-luvun jälkipuoliskolla ja rakennettiin uudelleen 1400-luvulla.  Se tunnettiin myös nimellä "Kanavien portti" (Porta dei canali) Savena-kanavan vuoksi, joka virtasi juuri sen vieressä ennen kaupunkiin tuloa.
Kehätien kaakkoiskulmassa sijaitsee tämä
Porta Santo Stefano, niin kutsuttu "Toscanan portti", joka rakennettiin 1200-luvulla, ja se on rakennettu uudelleen ja kunnostettu monta kertaa viimeisen kahden vuosisadan aikana. Sen linnoitusta vahvistettiin 1400-luvulla. Tykistö vaurioitti sitä pahoin piirityksen aikana vuonna 1512, kun alkuperäinen torni tuhoutui. Portti rakennettiin uudelleen vuoden kuluttua. Aiemmat rakennukset purettiin vuonna 1843 ja niiden tilalle rakennettiin kaksi vielä olemassa olevaa porttirakennusta – ne merkitsevät monumentaalista sisäänkäyntiä kaupunkiin nimeltä "gregoriaaninen muuri" ("barriera gregoriana"). Firenzestä tulevan päätien muutoksen vuoksi portista on tullut Bolognan ja Firenzen välisen liikenteen ja tavaroiden tärkein vaihtopiste.


Kuten edellä sanottu, teiden lisäksi kaupunkiin tuli myös kanavia. Bologna oli keskiajalla teollisuuskeskus, jossa valmistettiin muun muassa silkkikankaita. Tämä vaati virtaavaa vettä voimamyllyille. Turvallisuussyistä nämä sisäänkäynnit voitiin sulkea rautaporteilla.

 Etusivu     Seuraava