Bologna 12-19.10.2023

 

Giardini Stefano Petronius Suurtori Tornit Quadrilatero Montagnola Itsenäisyydenkatu San Luca
Muurit Ravenna Vitalis Kansanaukio Neon Apollinaris Modena Katedraali Rooman aukio

Vitalis

Galla Placidian pihapiirissä sijaitsee, Pyhälle Vitalikselle (basilika San Vitale) omistettu kirkko. Bysanttilaista tyyliä edustavan kirkon rakentaminen alkoi vuonna 526 piispa Ecclesiuksen alaisuudessa Ostrogoottien valtakunnassa. Rakennus vihittiin käyttöön vuonna 547, kun kaupunki oli siirtynyt Itä-Rooman haltuun. San Vitale muodostaa Ravennassa muiden varhaiskristillisten monumenttien kanssa Unescon maailmanperintökohteen.

Kahdeksankulmion muotoinen San Vitalis on rakennettu marmorikivestä, ja korkea kupoli on terrakottasavea. Sisätilojen mosaiikkien esikuvina pidetään konstantinopolilaista kirkkotaidetta, ja ne esittävät Vanhan sekä Uuden testamentin hahmoja, Bysantin hallitsijoita ja katolilaisia kirkonmiehiä. Värikkäistä mosaiikestaan tunnettua kirkkoa pidetään Bysantin arkkitehtuurin mestariteoksena.

Mosaiikissa vasemmalta: Pyhä Vitalis, arkkienkeli, Jeesus Kristus, toinen arkkienkeli ja Ravennan piispa Ecclesius.

Kirkon kupolin barokkityyliset freskot on maalattu vuosina 1778-1782.

 Jumalan Karitsa -mosaiikki kirkon katossa ja kahtatoista opetuslasta ja Jeesusta esittävä mosaiikki holvikaaressa(palapelikuva).

 Iisakin uhraamista esittävä mosaiikki (palapelikuva).

 

Tämä kuva esittää Itä-Rooman keisari Justinianusta (482-565), joka on seurueensa keskellä (palapelikuva). Seurueeseen kuuluu myös Ravennan piispa Maximianus, jonka nimi on kirjoitettu hänen yläpuolelleen.

  Mosaiikki eteläisessä lunetissa, joka kuvaa Abelia ja Melkisedekiä tuomassa uhrinsa alttarille. Vierekkäisillä spandrilleissa (arkkitehtuurissa kolmiomainen alue, joka sijaitsee arkadissa kahden kaaren välissä) Jesaja (ylhäällä oikealla) ja Mooses löysäämässä sandaalejaan palavan pensaan edessä (ylävasemmalla).

Bysantin keisarinna Theodoraa ja hänen seuruettaan esittävä mosaiikki. Theodora oli Bysantin keisarinna vuodesta 527 kuolemaansa asti. Hän oli keisari Justinianus I:n vaimo.

 Etusivu     Seuraava