Bologna 12-19.10.2023

 

Giardini Stefano Petronius Suurtori Tornit Quadrilatero Montagnola Itsenäisyydenkatu San Luca
Muurit Ravenna Vitalis Kansanaukio Neon Apollinaris Modena Katedraali Rooman aukio
San Luca
Yhtnä päivä teimme retken San Lucan kirkkoon, joka sijaitsee n. 4 km päässä keskustasta lounaaseen kukkulan päällä. Sinne pääsi kaupungin bussilla 1 eurolla per nenä, sillä yksi lippu oli voimassa tunnin ajan. Käytin Moovit -äppiä matkan suunnitteluun. Siitä saattoi myös seurata matkan kulkua.  
San Lucan pyhäkkö, joka sijaitsee
Colle della Guardialla, on ollut Bolognan symboli ja uskonnollisen palvonnan paikka vuosisatojen ajan.

Se on yhdistetty kaupungin keskustaan ​​tiellä, joka johtaa Porta Saragozzasta vanhan kaupungin ulkopuolelle neljä kilometrin matkan. Kukkulalle pääsee kävellen maailman pisintä holvikäytävää (Portico San Lucaa) pitkin. Menomatka on tosin ylämäkeä. Yhdessä muiden kaupungin holvikäytävien kanssa se sisällytettiin Unescon maailmanperintöluetteloon vuonna 2021.

Holvikäytävää alettiin rakentaa vuonna 1674, ja helatorstaina on kulkenut sitä pitkin kulkue, joka kantaa bysanttilaista Madonna ja lapsi -ikonia katedraaliin vuodesta 1433 lähtien. Pyhäkkö rakennettiin kuitenkin myöhemmin 1700-luvulla korvaamaan aiemman 1400-luvun - vuosisadan rakennuksen.

Pyhäkkö tarjoaa upeat näkymät ympäröivään maisemaan.
Pääsisäänkäynnin molemmin puolin olevat veistokset esittävät evankelistoja Markus (attribuuttina leijona) ja Luukas (attribuuttina härkä). Pyhäkkö on saanut nimensä Luukkaan mukaan, koska hänen liitetään ajatus kirkon arvokkaimman ikonin maalaajana.
Kirkkoon pääsi sisään hissillä. Astuttuamme kirkkosaliin huomasimme, että siellä oli parhaillaan messu menossa.
Keskusalttari pystytettiin vuonna 1815 Venturolin suunnittelemana ja se on koristeltu runsaasti marmorilla ja pronssilla. Alttarin takana näkyy kuuluisa Neitsyttä ja lasta kuvaava ikoni.
Ikonia pääsee katsomaan myös lähempää, sillä alttarin taakse johtavat portaat. Ikoni on riisalla (metallinen suojalevy) päällystetty, kuten bysanttilaisessa perinteessä on tapana. Vuodesta 1100 jKr. lähteet ovat viitanneet tällä kukkulalla sijaitsevaan erakkoon, nimeltä Euthymius, joka saapui Konstantinopolista kantaen mukanaan setrilevyä, johon oli maalattu muinainen bysanttilainen Neitsytkuva. Se, että maalaus olisi evankelista Luukkaan maalaama, ei tule esille pyhkköä esittelevällä nettisivulla.

San Lucan Madonnan ikoni saapui kaupunkiin 1200-luvun lopulla, mikä johti San Lucan Madonnan pyhäkön syntymiseen Bolognassa. Kaupungin johtajat uskoivat kuvan hurskaan pyhiinvaeltajan kantamana myöhemmin Colle della Guardian luostarin nunnalle, joka koristeli sen kukilla ja jalokivillä. Ikoni on arvostettu kansan hartauden kohde, ja se kuvaa perinteistä Madonnaa ja lasta klassisessa itämaisessa ikonografiassa, joka on seurausta itäisen ja lännen kulttuurin lisääntyneestä kontaktista.

Useat lähteet osoittavat, että pyhäkön alkuperä voidaan jäljittää hyvään perheeseen kuuluvaan bolognialaiseen naiseen, joka pyysi, että paavi rakentaisi palvontapaikan Monte della Guardiaan. Sanotaan, että paavi Celestinus III lähetti uuden rakennuksen ensimmäisen kiven Bolognan piispalle vuonna 1193 ja määräsi, että se olisi asetettava vuorelle oratorion rakentamisen aloittamiseksi. Muutamaa kuukautta myöhemmin Bolognan piispa Gerardo Gisla laski peruskiven 25. toukokuuta 1194.
 Ikonitasanteelta voi luoda katseensa myös kirkkosalin suuntaan. Kattomaalauksia kuorissa.

Paluumatkaa kaupungille ei ollut tarkemmin suunniteltu, mutta bussipysäkille mennessämme huomasimme, että katujuna olisi kohta tulossa. Siitä saimmekin sitten paikan 6 eurolla per nenä. Katujuna kulki katettua jalkakäytävän vierellä kulkevaa tietä.
 
Edessä Saragozan portti, josta tullaan vanhaan kaupunkiin tai keskusta-alueelle.

 Etusivu     Seuraava