Bologna 12-19.10.2023

Giardini Stefano Petronius Suurtori Tornit Quadrilatero Montagnola Itsenäisyydenkatu San Luca
Muurit Ravenna Vitalis Kansanaukio Neon Apollinaris Modena Katedraali Rooman aukio

Quadrilatero

Keskustan merkittävien rakennusten vieressä on nk. Quadrilatero -korttelisto. Sen pääkadut ovat kuuluisia ravintoloistaan ja ruokakaupoistaan. Sen kapeat kujat kutsuvat sinne umpimähkään kävelemään. Nähtävää on monenmoista, museoista anatomiseen teatteriin ja kirkkoihin. Kulkua kannattaa jatkaa Quadirilaterosta kohti etelää, missä on Piazza Galvanin ympäristössä paljon merkittävää nähtävää, kuten kirkkoja, museoita ja Euroopan ensimmäisen yliopiston (Archiginnasio) tilat, joissa sijaitsevat arkeologinen museo ja anatominen teatteri. Muun muassa kirjailija Dante Alighieri, tähtitieteiljä Nikolaus Kopernikus ja arkkipiispa Thomas Becket ovat opiskelleet täällä. Via Farinin varrella on yksi keskustan ainoita kauppakeskusmaisia ostospaikkoja, Galleria Cavour, joka on varsinainen muodin mekka.

 Näkyvin osa kaupunkikuvaa ovat nämä katetut jalkakäytävät eli i portici. Näitä pylväskäytäviä löytyy yhteensä jopa 40 kilometriä. Katujen varsien rakennukset hehkuvat punaisen ja keltaisen eri sävyissä. Etäisyydet keskustassa ovat niin lyhyitä, ettei bussia tarvitse käyttää.                  Meiltä jäi Quadrilaterossa vaeltelu vähäiseksi.
San Petronion basilikan takana sijaitsee Galvanin aukio, jonka varrella sijaitsee kaupungin vanhin yliopistorakennus. Aukiolla on Luigi Galvanin patsas. Luigi Galvani (1737-1798) oli italialainen lääketieteilijä ja fyysikko Bolognan kaupungista. Hän keksi, että lihakset ja hermosolut tuottavat sähköä. Vuonna 1790 Galvani teki ruumiinavauksen sammakolle pöydällä, jolla hän oli tutkinut staattista sähköä.  Muutamaa vuotta myöhemmin Alessandro Volta kuitenkin osoitti, että kahden metallin koskettaessa toisiaan esiintyy samantapainen ilmiö ilman sammakonjalkaakin. Havainto johti Voltan parin ja samalla sähkövirran keksimiseen.

Yliopistokatu

Via Zamboni on baareillaan ja kaupoillaan yksi keskustan nuorekkaimpia ja nykyaikaisempia katuja.

Via Zambonilla sijaitsee Pyhä Jakob Vanhemman (San Giacomo Maggiore) basilika, joka nykyään toimii Augustinolaisveljien luostarina. Se rakennettiin vuodesta 1267 alkaen, ja siinä on muun muassa Bentivoglio-kappeli, jossa on lukuisia renessanssin taideteoksia.

Edessä Pyhälle Cecilialle omistettu Oratorio ja yliopistoalueen aloittava Piazza Verdi, jonka laidalla on Palazzo Poggi (kuvassa vasemmalla), yliopiston päärakennus ja ja myös erinomainen paikka mennä museoon. Täällä sijaitsee myös Teatro Comunale (kuvassa oikealla), oopperatalo ja konserttisali, joka tunnetaan kautta Italian siitä, että se oli Italian ensimmäinen Wagnerin opperoita esittänyt konserttitalo. San Giacomo Maggiore -kompleksin takaseinä on osa kaupungin toisesta muurista, joka paljastettiin 1900-luvun alussa. Kadunvasemmalla puolella Palazzo Poggi. Se rakennettiin vuosina 1549–1560, ja se oli Alessandro Poggin ja hänen veljensä kardinaali Giovanni Poggin ylellinen koti.

 

Via Zambona päättyy kaupungin porttiin (Porta Donato). Se on kaupungin entisten keskiaikaisten ulkomuurien portti ja toisaalta portti kaupungin yliopistoalueelle. Portti rakennettiin 1200-luvulla, ja vuonna 1354 se varustettiin laskusillalla.

 Etusivu     Seuraava